Hladni kolači na bazi biskvita, kreme i voća kao stvoreni su za zasladiti se u proljeće i ljeto, a za pripremu vam nije potrebna posebna slastičarska vještina.
Za topla vremena najradije se rashlađujemo hladnim sokovima ili pak jednostavnim i laganim desertima koji se jedu hladni. Takvi deserti, posebice kolači, obično se rade od voća i laganih krema na bazi vanilije i šlaga.
Najpoznatiji među takvih kolači je ledeni vjetar koji možemo jesti u svako doba godine, ne samo u proljeće i ljeto. Ledeni vjetar ima čak nekoliko varijacija, odnosno recepata koji se odnose na vrstu voća – u njega može ići banana, jagode, kivi, ribiza ili bilo koje drugo voće po želji. Ono što je konstantno su beze kore od bjelanjaka, šlag i krema od jaja.
Ledeni vjetar
Sastojci za koru:
- 9 bjelanjaka
- 30 dkg šećera
- 1 jušna žlica jabučnog octa
Sastojci za kremu:
- 9 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 2,5 dcl mlijeka
- 3 vanilin šećer
- 250 grama margarina
- 1/2 l slatkog vrhnja
- banane, jagode, kivi ili bilo koje voće po želji
- limunov sok
Priprema:
Prvo se priprema kora. Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka, dodajte mu šećer i jabučni ocat te lagano sve izmiksajte. Smjesu raspodijelite po kalupu ili tepsiji te pecite sat vremena na 150 °C dok kora ne poprimi lagano žućkastu boju. Koru ohladiti na sobnoj temperaturi i prerezati je na tri jednaka dijela.
Za kremu izradite žumanjke sa šećerom, dodajte im brašno i vanilin šećer. Zakuhajte mlijeko i dodajte mu smjesu sa žumanjcima te kuhajte dok se ne zgusne, cijelo vrijeme miješajući. Kremu
ohladite pa joj dodajte margarin i dobro sve izmiksajte. Slatko vrhnje istucite u šlag u posebnoj posudi.
Na dno kalupa stavite jednu koru, premažite kremom pa stavite red banana izrezanih na ploške te ih poškropite limunovim sokom da ne potamne. Na njih stavite šlag u tankom sloju pa poklopite s korom i ponovite postupak s drugim voćem. Kada ste stavili i zadnji red voća, cijeli kolač premažite ostatkom šlaga i ukrasite voćem ili ukrasima po želji. Kolač dobro ohladite u hladnjaku barem nekoliko sati prije posluživanja.
Ledene kocke
Ledene kocke nešto su jednostavnije od ledenog vjetra, ali ništa manje ukusne.
Sastojci za biskvit:
- 7 bjelanjaka
- 7 žlica šećera u prahu
- 7 žlica brašna
- prstohvat soli
- 120 ml mlakog mlijeka
Sastojci za prvu kremu:
- 7 žutanjaka
- 7 žlica šećera
- 5 žlica škrobnog brašna
- 750 ml mlijeka
- 250 gr margarina za kreme
Sastojci za drugu kremu:
- 1/2 l slatkog vrhnja
Priprema:
Bjelanjak za biskvit istući u čvrst snijeg. U njega postepeno dodavati šećer, potom brašno. Smjesu za biskvit izlijte u kalup promjera oko 24×24 cm. Biskvit peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 °C oko 10 minuta.
Još topli biskvit prelijte toplim mlijekom i ostavite ga da se potpuno ohladi. Kremu skuhajte od žutanjaka, šećera, gustina i mlijeka, ohladite je i dodajte joj margarin te sve dobro izmiksajte. Kremu rasporedite po biskvitu te na nju dodajte šlag izrađen iz slatkog vrhnja. Kolač možete posipati kakaom u prahu ili ga ukrasiti voćem.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!