Oglas

Ne izbjegavajte gljive! Korisne su i za okoliš i za zdravlje

author
N1 Hrvatska
14. ruj. 2022. 12:50
Studio shot of mushrooms on dishcloth
Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia | Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia

Gljive se sve više nalaze na našim tanjurima, a izbor vrsta je sve veći. Osim što su sjajne kao dodatak mesnim jelima, svoje mjesto imaju i na veganskim tanjurima, a koristi od njih za zdravlje su višestruke.

Oglas

Gljive su čistači, kažu stručnjaci. Rastu na prirodnim nusproizvodima kao što je ljuska kukuruza, iverje, piljevina, ljuske sjemenki i gnojivo, odnosno svemu onome što bi inače bilo odbačeno.
Vrlo su zahvalne za uzgoj jer im ne treba puno pažnje. Ne zahtijevaju puno vode kao ni prostora.

Budući da mogu rasti i u zatvorenim prostorima, nije ni potrebna velika površina zemlje za njihov uzgoj. Pritom emitiraju vrlo malo ugljičnog dioksida.

Osim što su dobre za okoliš, korisne su i za naša tijela, piše CNN. Vrlo su bogate vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima, a nemaju puno masnoća, kolesterola i kalorija. Posebno su bogate vitaminom D, ali sadrže i selen, kalij i betaglukan.

Zemljani okus gljiva čini ih podatnim za kombiniranjem s raznim drugim sastojcima i jelima. No, prije svega važno ih je dobro očistiti.

Postoji raširena zabluda da se gljive ne čiste pod vodom nego samo gule. Međutim, premda su i same bogate vodom, znanstvenici su dokazali da ne upijaju puno vode. Zato, umjesto da perete svaku pojedinu gljivu, stavite ih sve u cjedilo i tako operite, a potom prebacite na čistu krpu ili papirnati ručnik i posušite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama