Gljive se sve više nalaze na našim tanjurima, a izbor vrsta je sve veći. Osim što su sjajne kao dodatak mesnim jelima, svoje mjesto imaju i na veganskim tanjurima, a koristi od njih za zdravlje su višestruke.
Gljive su čistači, kažu stručnjaci. Rastu na prirodnim nusproizvodima kao što je ljuska kukuruza, iverje, piljevina, ljuske sjemenki i gnojivo, odnosno svemu onome što bi inače bilo odbačeno.
Vrlo su zahvalne za uzgoj jer im ne treba puno pažnje. Ne zahtijevaju puno vode kao ni prostora.
Budući da mogu rasti i u zatvorenim prostorima, nije ni potrebna velika površina zemlje za njihov uzgoj. Pritom emitiraju vrlo malo ugljičnog dioksida.
Osim što su dobre za okoliš, korisne su i za naša tijela, piše CNN. Vrlo su bogate vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima, a nemaju puno masnoća, kolesterola i kalorija. Posebno su bogate vitaminom D, ali sadrže i selen, kalij i betaglukan.
Zemljani okus gljiva čini ih podatnim za kombiniranjem s raznim drugim sastojcima i jelima. No, prije svega važno ih je dobro očistiti.
Postoji raširena zabluda da se gljive ne čiste pod vodom nego samo gule. Međutim, premda su i same bogate vodom, znanstvenici su dokazali da ne upijaju puno vode. Zato, umjesto da perete svaku pojedinu gljivu, stavite ih sve u cjedilo i tako operite, a potom prebacite na čistu krpu ili papirnati ručnik i posušite.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.