Ne izbjegavajte gljive! Korisne su i za okoliš i za zdravlje

Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia

Gljive se sve više nalaze na našim tanjurima, a izbor vrsta je sve veći. Osim što su sjajne kao dodatak mesnim jelima, svoje mjesto imaju i na veganskim tanjurima, a koristi od njih za zdravlje su višestruke.

Gljive su čistači, kažu stručnjaci. Rastu na prirodnim nusproizvodima kao što je ljuska kukuruza, iverje, piljevina, ljuske sjemenki i gnojivo, odnosno svemu onome što bi inače bilo odbačeno.

VEZANE VIJESTI

Vrlo su zahvalne za uzgoj jer im ne treba puno pažnje. Ne zahtijevaju puno vode kao ni prostora.

Budući da mogu rasti i u zatvorenim prostorima, nije ni potrebna velika površina zemlje za njihov uzgoj. Pritom emitiraju vrlo malo ugljičnog dioksida.

Osim što su dobre za okoliš, korisne su i za naša tijela, piše CNN. Vrlo su bogate vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima, a nemaju puno masnoća, kolesterola i kalorija. Posebno su bogate vitaminom D, ali sadrže i selen, kalij i betaglukan.

Zemljani okus gljiva čini ih podatnim za kombiniranjem s raznim drugim sastojcima i jelima. No, prije svega važno ih je dobro očistiti.

Postoji raširena zabluda da se gljive ne čiste pod vodom nego samo gule. Međutim, premda su i same bogate vodom, znanstvenici su dokazali da ne upijaju puno vode. Zato, umjesto da perete svaku pojedinu gljivu, stavite ih sve u cjedilo i tako operite, a potom prebacite na čistu krpu ili papirnati ručnik i posušite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.