Pohani sladoled poznata je azijska slastica koja se kao desert može pronaći u restoranima, ali se može raditi i kod kuće, čak i bez dubokog prženja. Iako je najviše poznata u azijskim restoranima, ova slastica čest je desert i u zemljama latinske Amerike. Pohani sladoled može biti bilo kojeg okusa, a pohati se može uz krušne mrvice ili samo u brašnu i jajetu.
Pohani sladoled kod kuće možete raditi uz samo par koraka, a za rezultat ćete dobiti ukusni hladno – vrući desert. Recept za pohani sladoled je jednostavan, kuglicu sladoleda panirate u krušnim ili drugim mrvicama i stavite u vruće ulje. No, tu je i dosta detalja.
Ideje za pohani sladoled
Recepti za pohani sladoled mogu biti razni, a ovisit će o vlastitim preferencijama okusa. Kao i ostalu hranu i sladoled možemo pohati na nekoliko različitih načina. Osim najpoznatijeg načina pohanja u krušnim mrvicama, možete se odlučiti na zdraviju verziju pa ga uvaljati u primjerice zobene pahuljice.
Ovo su neke od namirnica u koje možete uvaljati sladoled za pohanje.
Zobene i druge pahuljice – za pohani sladoled možete samljeti zobene ili druge pahuljice koje inače jedete za doručak pa sladoled uvaljati u to. Možete isprobati i način da ih ne sameljete do kraja već da ostanu u većim komadima.
Krušne mrvice – uobičajena smjesa za pohanje može biti s mljevenim krušnim mrvicama. U nekim se receptima koristi i smjesa s cijelim jajetom i brašnom, no za to treba biti vrlo spretne i brze ruke. Druga i jednostavnija opcija je da koristite samo bjelanjke pa nakon toga kuglice sladoleda uvaljate u mrvice.
Keksi – ako želite da vam pohani sladoled bude dosta sladak, uvaljati ga možete u mljevene kekse po želji. Najbolja opcija su petit keksi, no poslužiti mogu i drugi po vašem ukusu.
Orašasti plodovi – za pripremu jesenskog ili zimskog deserta probajte napraviti pohani sladoled s orasima ili nekim drugim orašastim plodovima koje ste ranije samljeli. Ovo će dati zanimljiv okus desertu. S orašastim plodovima jedino pazite da ih ne pržite predugo kako ne bi pregorjeli i postali gorki.
Smjesa za palačinke – da biste napravili pohani sladoled u smjesi za palačinke kuglice moraju biti dobro zamrznute prije miješanja u smjesu. Smjesa se radi od jajeta, mlijeka i brašna uz dodatak začina po želji.
Kokosovo brašno – kao odličan ljetni desert za izradu pohanog sladoleda može poslužiti i kokosovo brašno. U tom slučaju neka prženje bude kratko.
Osim toga, za recept za pohani sladoled mogu poslužiti neki začini poput cimeta. Cimet možete dodati u mljevene pahuljice ili u krušne mrvice. Ovaj intenzivni začin će dati novi okus i odlično će se slagati sa sladoledom od vanilije ili sa sladoledom s okusom punča. Šećer možete i ne morate dodavati.
Preljev na pohani sladoled može biti od čokolade, karamele ili vanilije, a uz kuglicu pohanog sladoleda možete poslužiti marmeladu ili pekmez ukoliko želite dodati još okusa.
Kakav sladoled odabrati?
Prilikom odabira sladoleda za izradu pohanog sladoleda preporučuje se koristiti što kremastiji, što ćete odabrati po iskustvu. Neki sladoledi imaju više vode, a neki više mlijeka. Ovi koji su više kremasti će se lakše uvaljati u smjesu za pohanje i lakše ćete napraviti cijeli recept.
Pohani sladoled može biti bilo kojeg okusa, no najčešće se koristi sladoled od vanilije koji dobro odgovara svim preljevima i dodacima koje želite dodati. Preporučuje se odabrati onaj koji vam najviše odgovara okusom.
Recept za pohani sladoled
Ovo su svi potrebni sastojci za pohani sladoled:
– litra sladoleda po želji / od vanilije
– krušne mrvice, mljeveni keksi ili zobene pahuljice
– bjelanjak jednog jajeta
– ulje
Priprema:
Od litre sladoleda napravite kuglice uz pomoć žlice za sladoled i postavite ih na tavu pa stavite u škrinju ili zamrzivač na oko sat vremena. Kada se do kraja ohlade, počnite pripremati smjesu za pohanje.
Ovisno o tome što ste odabrali, sameljite kekse ili zobene pahuljice i stavite ih u jednu zdjelu ili duboki tanjur. U mljevenu smjesu možete dodati cimet ili šećer po želji. Od jednog bjelanjka napravite smjesu, ali nemojte istući toliko da nastane šlag pa to stavite u drugi tanjur.
Izvadite kuglice sladoleda pa ih prvo uvaljajte u bjelanjak i odmah nakon toga u krušne mrvice ili mljevene kekse. Kad ste završili ponovno ih vratite na zamrzavanje na oko 2 sata.
Nakon toga ugrijte u tavi dovoljno ulja da možete umočiti cijelu kuglicu sladoleda. Vadite ih jednu po jednu iz zamrzivača i stavljajte u vruće ulje. Da biste provjerili je li ulje spremno za prženje, prvo stavite mali komadić smjese. Ako se oko njega počnu odmah raditi mjehurići, ulje je spremno. Prženje treba trajati kratko, samo da se vanjski dio smjese pozlati.
Kada je pohani sladoled gotov, stavite ga na tanjur (po mogućnosti prvo na papirnati ručnik koji će pokupiti masnoću) pa prelijte s preljevom po želji ili dodajte pekmez, karamelu ili slično.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!