Oglas

Proljetne salate: Isprobajte 5 recepata za ukusan, lagan, ali i zasitan ručak

author
N1 Info
13. tra. 2021. 12:24
>
12:25
salata, avokado, povrće, rajčica, zelena salata, slanutak
Unsplash / ilustracija | Unsplash / ilustracija

S dolaskom toplijih dana i viših temperatura naše tijelo treba nešto laganiju hranu, a salate su naprosto savršen obrok koji će vam dati energije, opskrbiti vas vitaminima, a neće vam teško sjesti na želudac.

Oglas

Na sam spomen salate vjerojatno vam se pred očima stvori slika zdjele prepune zelenih travki uz pokoju rajčicu, što se nikako ne bi moglo nazvati ručkom. Kada je riječ o salati, ona ne mora biti sadržajno dosadna, već može biti upravno suprotna – prepuna korisnih sastojaka koji će vas napuniti energijom, zasititi i poboljšati vaš imunitet. I ono što je još jako bitno, nakon takvog ručka neće vam se spavati niti ćete se osjećati kao da u želucu imate kamen.

Kako preko zime jedemo nešto težu i bogatiju hranu kako bi nam bilo toplije, s dolaskom proljeća je trebamo zamijeniti upravo salatama prepunim vlaknima koje poboljšavaju probavu. Kako biste se od salate ipak najeli, a ne ostali na pola gladni (jer niste ni pola čovjeka, zar ne?), važno je izabrati nutritivno bogate sastojke poput proteina, mikronutrijenata te zdravih masti i ugljikohidrata.

Donosimo pet recepata za bogate i ukusne proljetne salate!

Salata s avokadom i bulgurom


Sastojci:


  • 200 g kuhanog bulgura

  • 1 zreli avokado

  • 100 g mlade salate

  • 1 luk

  • šaka usitnjenih badema

  • 4 jušne žlice maslinova ulja

  • sok od pola limuna

  • sol, papar, nasjeckani peršin


Priprava:

Bulgur skuhajte, ocijedite i pustite da se ohladi. Avokado očistite i narežite na kockice ili ploške. Luk nasjeckajte, a salatu dobro operite i stavite u zdjelu. Dodajte joj bulgur, avokado i luk, začinite maslinovim uljem, solju, paprom te sokom limuna. Dobro promiješajte i na kraju dodajte bademe i peršin.

Proljetna salata s lososom


Sastojci:


  • 100 g dimljenog filea lososa

  • 100 g feta sira

  • dvije šake mladog špinata

  • masline (količina po želji)

  • cherry rajčice (količina po želji)

  • sol, papar, kopar

  • maslinovo ulje

  • sok pola limete ili aceto balsamico

  • kapari


Priprava:

Špinat dobro operite i stavite u zdjelu. Dodajte mu narezanu fetu na kockice, losos narezan na trakice, rajčice na polovice te sve dobro promiješajte. Zalijte maslinovim uljem, posolite, popaprite, dodajte kapare, kopar i sok pola limete ili aceto te promiješajte. Dobar tek!

Salata s gamberima i mozzarellom


Sastojci:


  • 200 g gambera

  • 100 g male mozzarelle

  • 50 g rikule

  • jedan svježi krastavac

  • šaka šipka

  • šaka klica

  • sol, papar


Sastojci za dresing:


  • 2 žličice meda

  • 2 žličice senfa

  • 3 žlice maslinova ulja

  • sok od jednog limuna

  • sok od jedne naranče

  • sol, šareni papar


Priprava:

Gambere kratko skuhajte, a krastavac narežite na kockice. Pomiješajte sve sastojke te začinite solju i paprom po želji. Napravite dresing te ga polijte preko salate, dobro promiješajte te je ohladite prije posluživanja.

Salata s piletinom i pečenom ciklom


Sastojci:


  • dvoja pileća prsa

  • 4 prethodno prokuhane cikle

  • sezamove ili bučine sjemenke

  • jedna naribana mrkva

  • sol, papar

  • grana padano sir


Sastojci za dresing:


  • 1 češanj češnjaka (nasjeckani)

  • žlica suncokretovog ili bučinog ulja

  • aceto balsamico


Priprava:

Pileća prsa ispecite na malo ulja ili kokosove masti te ih narežite na trakice ili kockice. Ciklu narežite na šnitice te je kratko ispecite na tavici na kojoj ste pekli piletinu. Pomiješajte pečenu ciklu, piletinu, mrkvu, sjemenke i sve začinite. Salatu prelijte dresingom i naribajte na nju grana padano sir.

Salata od slanutka, heljde i govedine


Sastojci:


  • 400 g kuhanog slanutka

  • 200 g kuhane govedine

  • 200 g heljdine kaše

  • 1 krastavac

  • 1 crvena paprika

  • sol, papar, chilli peršin

  • maslinovo ulje

  • sok od pola limuna


Priprava:

Kuhanu govedinu, papriku i krastavac narežite na manje komade te ih pomiješajte s ostalim sastojcima. Začinite po želji, prelijte maslinovim uljem i sokom pola limuna i uživajte u okusu!

I, dobar tek!



N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama