Dizano tijesto punjeno domaćim džemom.
Sastojci:
– 500 g brašna
– 20 g svježeg kvasca
– 200 ml toplog mlijeka
– 100 g maslaca
– 1 jaje
– 100 g šećera
– 1 vanilin šećer
– naribana kora od pola limuna
– šećer u prahu za posipanje
Za punjenje:
– domaći džem po izboru
Priprema:
U manjoj posudi uz pomoć toplog mlijeka, brašna i šećera aktivirajte kvasac (ostavite ga na toplom).
U drugu posudu prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, ribanu limunovu koricu pa sve izmiješajte.
Zagrijte mlijeko, dodajte maslac narezan na kockice i otopite ga, skinite sa štednjaka, ohladite, pa dodajte jedno izmućeno jaje.
Dodajte pripremljene tekuće sastojke u posudu s brašnom, dodajte uzdigli kvasac, pa sve zajedno dobro zamiješajte. Mijesite dok ne dobijete sjajno, glatko tijesto koje se lako odvaja od posude.
Posudu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome da se diže najmanje 60 minuta.
Zatim tijesto stavite na pobrašnjenu površinu, kratko ga premijesite, pa ga razvaljajte i izrežite na 16 kvadrata.
Uzimajte jedan po jedan komad tijesta, napunite ga džemom, pa formirajte buhtlu koju ćete pažljivo zatvoriti sa svih strana.
Buhtle slažite u maslacem premazan pleh za pečenje i to tako da su sastavom okrenute prema dole. Buhtle slažite jednu do druge, ali ne preblizu kako bi mogle narasti.
Prekrijte krpom i ostavite buhtle rastu još najmanje 30 minuta. Prije pečenja ih premažite omekšalim maslacem.
Buhtle pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.
Malo ih ohladite, pospite šećerom u prahu, pa poslužite.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!