Ako volite klasične medenjake, a jednako vam je draga i čokolada, spojite ih u neodoljivu kombinaciju.
Sastojci:
– 120 grama maslaca sobne temperature
– 130 grama meda
– 1 jaje
– 1 mala žlica praška za pecivo
– 250 grama glatkog brašna
– 50 grama kakao-praha
– 1 mala žlica cimeta
– 100 g tamne čokolade za ukrašavanje
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, kakao, cimet i prašak za pecivo.
U drugu posudu za miješanje ubacite maslac i med pa miješajte mikserom dok se ne povežu u glatku smjesu. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije i još malo miješajte dok se ne sjedine s ostatkom smjese. Ubacite u posudu mješavinu brašna, kakaa, cimeta i praška za pecivo pa rukama sve povežite u glatko tijesto. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite je u frižider na 30 minuta da se tijesto stisne.
Nakon 30 minuta izvadite tijesto i razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od 1 do 1,5 centimetara. Prije toga pobrašnite i oklagiju kako vam se ne bi ljepila za tijesto. Kalupom za keks po vašoj želi izrežite oblike i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Napravite razmak između njih prilikom slaganja jer će se tijekom pečenja dići i proširiti zbog praška. Pleh stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 10 minuta.
Kada se medenjaci ohlade, možete ih ukrasiti na dva načina.
Rastopite čokoladu i žlicom iz zraka prošarajte medenjake kako biste na njima dobili crte od čokolade. Još će ljepše izgledati ako cijelu gornju stranu medenjaka umočite u čokoladu.
Ako želite savršen izgled svojih medenjaka, u otopljenu čokoladu ubacite žlicu ulja kako biste dobili sjajnu glazuru.
Medenjake složite na rešetku ispod koje ste stavili papir za pečenje, prelijte medenjake glazurom i pustite je da se u potpunosti ohladi i stisne. Medenjake možete dodatno ukrasiti tako što ćete ih nakon dodavanja glazure posuti mljevenim orasima, lješnjacima ili bademima.
U slast!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!