Kremasti desert od vanilije.
Sastojci:
– 250 ml mlijeka
– 4 žumanjka
– 100 g šećera
– 1 mahuna vanilije
– malo soli
– 1 vrećica želatine
– 2 žličice konjaka
– 200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Pjenasto umutite žumanjke, šećer i konjak ručno, mućkalicom. Šećer se mora rastopiti tako da nastane gusta krema.
Posebno skuhajte mlijeko s mahunom vanilije i dodatkom soli, pa u još vruće polako dodajte žumanjcima sa šećerom uz neprekidno miješanje.
Kremu prelijte u posudu u kojoj se kuhalo mlijeko, pa nastavite lagano kuhati miješajući da se krema ne uhvati za dno posude.
Vruću kremu skinite sa štednjaka i umiješajte u nju rastopljenu želatinu. Kremu ohladite.
Kremu možete držati u frižideru do posluživanja. Dok se krema hladi, umutite slatko vrhnje i umiješajte u nju.
Kremu ulijte u čaše ili kalupe, pa je ostavite u frižideru bar dva sata.
U ovu kremu možete, po želji, dodati kavu, čokoladu, orahe, bademe ili neko svježe voće.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!