Pita sa špinatom od domaćih kora.
Sastojci:
Tijesto:
– 600 g brašna
– 300 ml mlake vode
– 2 žlice soli
– 2 žlice ulja
Punjenje:
– 200 g svježeg špinata
– 2 jaja
– 200 g feta sira
– 200 g kiselog vrhnja
– sol, po ukusu
Priprema:
Sve sastojke za tijesto sjediniti, pa dodati ulje i pomalo vode uz stalno miješanje dok ne potrošite svu vodu.
Tijesto podijeliti na tri jednaka dijela i na pobrašnjenoj podlozi napraviti male lepinjice.
Ostaviti ih na pobrašnjenoj podlozi, pokriti kuhinjskom krpom dok ne pripremite punjenje.
Špinat sitno narezati, dodati sir, jaja i vrhnje, pa dobro izmiješati, dodati sol po ukusu. Ako volite, možete dodati jednu glavicu crvenog luka.
Pripremiti pleh premazan uljem. Jednu pogačicu razviti na malo brašna veličine većeg tanjura, premazati uljem i ostaviti da odstoji oko pet minuta.
Razviti koru preko cijele površine stola, sa strana raspodijeliti punjenjem, pouljiti i zaviti prema sredini. Stavljati na pleh. Isto uraditi s preostalim tijestom.
Pošpricati uljem cijelu pitu i peći oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Pečenu pitu malo pošpricati vodom i pokriti krpom da malo odstoji.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!