Posno jelo s patlidžanom i gljivama.
Sastojci:
– 3 manja patlidžana
– 1 glavica crvenog luka
– 200 g šampinjona ili vrganja
– 200 ml pelata
– 125 g riže
– malo peršina
– cherry rajčice
– suhi biljni začin
– sol, biber
– maslinovo ulje
Priprema:
Patlidžane dobro oprati i prepoloviti ih. Zatim izdubiti meso i napraviti male „lađice“. Posoliti patlidžan, prevrnuti ga i ostaviti da stoji neko vreme, zatim isprati vodom.
Luk isjeckati i propržiti na maslinovom ulju, pa dodati meso patlidžana, koje smo prethodno isjeckali na sitne kockice, posolili i ostavili da stoji kraće vreme.
Nakon toga dodati nasjeckane gljive i dinstati 10 minuta, pa dodati pelat.
Rižu skuhati posebno i kad bude gotova, izmiješati s povrćem i dodati peršin i ostale začine po želji.
Napuniti lađice i na površinu svake staviti cherry rajčicu.
Poredati na pleh obložen aluminijskom folijom i peći oko 20 minuta na 200 stupnjeva.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!