Oglas

Savršen ljetni obrok: Mediteranska salata kakvu još niste probali

author
N1 Info
29. lip. 2021. 15:14
mediteranska salata, salata, povrće, avokado - Pexels / ilustracija
Pexels / ilustracija | Pexels / ilustracija

Ako razmišljate što pojesti kada je vani ovako vruće, ova će vas osvježavajuća salata oduševiti.

Oglas

Salatu svi najviše volimo jesti ljeti, a ona može poslužiti i kao kompletan obrok ako ju obogatimo pravim sastojcima.

A ljetni mjeseci donose nam obilje zanimljive i raznolike, nutritivno bogate sezonske hrane. Vrući dani traže nas laganu prehranu bogatu svježim, lagano pripremljenim namirnicama, puno tekućine i što manje zadržavanje u vrućoj kuhinji za štednjakom.

Znamo i da je preporuka pokušati što više moguće slijediti sezonsku prehranu. Namirnice koje se konzumiraju dok im je sezona imaju najveću nutritivnu vrijednost, a cjenovno su najpristupačnije, piše Ordinacija.hr. Bilo bi dobro pokušati uvrstiti raznoliki spektar svih namirnica u prehranu kako biste od svega izvukli maksimum.

Ovaj se obrok priprema od svježe salate, tune i kvinoje, te maslinama i rajčicom, a poseban joj okus sigurno pruža i slani feta sir. Priprema se brzo i jednostavno, a isto tako će i nestati s vašeg stola.

MEDITERANSKA SALATA OD TUNE I KVINOJE


Za ovo jelo je potrebno:


  • Salata, zelena, 2 šalice, 60 g

  • Rukola, 2 šalice, 60g

  • Kvinoa, 60 g

  • Feta sir, 1 mali komad, 25g

  • Tuna, konzervirana u salamuri, 1 porcija, 80 g

  • Cherry rajčice, 6 kom, 100g

  • Masline, crne, 5 kom, 15g

  • Ulje, maslinovo, 2 čajne žličice, 10 g

  • Aceto, 0,7 jušne žlice, 10 g


Priprema:

Kvinoju operite pod mlazom hladne vode i dobro je procijedite. Prebacite kvinoju u manji lonac, dodajte vode u omjeru 2:1. Dobro promiješajte.

Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zakuha. Tada smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok kvinoja ne omekša, a smjesta postane gusta poput pudinga te nestane gotova sva tekućina koju je kvinoja upila.

Znat ćete da je kvinoja kuhana kada pusti male ‘repiće’. Kvinoju ohladite, a u međuvremenu operite salatu, tunu ocijedite od viška vode.

U zdjelu stavite salatu, ohlađenu kvinoju, tunu, komadiće geta sira, cherry rajčice sjeckane na sitno i par crnih maslina. Jelo začinite maslinovim uljem i acetom. Preporučujem da salatu prije probate nego ju solite pošto feta sir, tuna i masline daju određenu slanoću.

Dobar tek!



N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama