Što je humus? Donosimo najbolji recept za ovaj ukusni bliskoistočni namaz

Cooking 30. lis 202108:00 0 komentara
shutterstock

Humus je drevni bliskoistočni naziv za namaz kojem je glavni sastojak slanutak.

Osim slanutka, humus čine i češnjak, maslinovo ulje, tahini pasta te limun, a mogu se dodavati još poneki začini ili namirnice. Humus je izrazito zdrav, jednostavno se priprema te se može jesti na razne načine.

Zašto je humus tako dobar?

Humus je kaloričan umak upravo zbog slanutka, a na 100 grama se nalazi oko 200 kalorija, 10 grama proteina, 8 grama masti, a sadrži i ugljikohidrate, vlakna, kalcij, željezo i natrij te folne kiseline.

Upravo zbog ovih sastojaka humus je jako zdrava namirnica bogata proteinima i vlaknima. Svoje vrijednosti humus može ponajviše zahvaliti slanutku koji je bogat vitaminima i mineralima, a regulira šećer u krvi. Osim toga, humus je vrlo zasitan pa samim time može smanjiti apetit za daljnjim traženjem namirnica i prejedanjem.

Ima li humus nedostatke?

Jedini nedostatak humusa je što je potrebno paziti na količinu koja se konzumira i to zbog velikih količina natrija koje sadrži. Ako se uzima previše natrija, može doći do povećanog krvnog tlaka, što s vremenom može utjecati na povećavanje rizika od razvoja bolesti srca.

Kako napraviti humus?

Humus je vrlo jednostavno za napraviti, a potrebno je nekoliko sastojaka. Glavni sastojak je slanutak, pri čemu se može koristiti slanutak iz konzerve ili slanutak iz vrećice koji je potrebno prvo namakati tokom noći te ga idući dan kuhati oko dva sata ili dok ne omekani. Osim slanutka (oko 400 grama), za pripremu humusa je potrebno:

· 1-2 režnja češnjaka

· 3 žlice tahini paste (pasta od sezamovih sjemenki)

· pola ocijeđenog limuna i malo naribane korice

· 80 ml maslinovog ulja

· papar i sol (opcionalno)

Osim ovih osnovnih sastojaka, mogu se dodati i ljuta mljevena paprika, različite sjemenke te sušene rajčice. Jednako tako, same mjere sastojaka se mogu prilagoditi, ovisno o preferencijama.

VEZANA VIJEST

Svi ovi sastojci se samo pomiješaju u blenderu i dobije se pasta, odnosno humus. Ako je umak pregust, može se dodati malo vode i ponovno pomiješati.

Kako jesti humus?

Humus se može jesti kao umak uz razne zdrave grickalice kao što su integralni krekeri, uz pečeno ili sirovo povrće kao što su mrkva, paprika ili celer narezani na štapiće. Osim toga, humus se može jesti i kao namaz namazan na kruh, ali i kao umak uz meso, u sendvičima ili hamburgerima gdje može biti bolja zamjena za majonezu. Ako se u humus doda više vode, ovaj se umak može koristiti kao preljev za salatu.

Zaključak

Dakle, humus je umak koji se radi od slanutka i drugih namirnica. Bogat je vitaminima i mineralima i odlična je zamjena majonezi i sličnim umacima. Humus se može jesti uz kruh, povrće, krekere ili kao dodatak salati i mesu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!