Jednostavno je, a efektivno.
Nije lako uvijek pogoditi savršenu teksturu pire krumpira, ali uz ovaj trik on će svaki puta biti prefino kremast.
Ključ je u tome da krumpire ne kuhate u vodi, nego na pari.
Potrebno:
– 1,3 kile Russet krumpira, odnosno krumpira za pečenje
– šalica punomasnog mlijeka (dodati još po potrebi)
– pola šalice ohlađenog i narezanog slanog maslaca
– sol
– svježe mljeveni bijeli ili crni papar
– četvrtina šalice vrhnja za kuhanje
Priprema:
Pripremite lonac za kuhanje na pari, neka voda u njemu bude taman do ruba cjedila u kojem će biti krumpiri kako bi se kuhali na pari. Neka voda zakuha na srednjoj vatri.
Krumpire dobro isperite i ogulite. Ponovno ih isperite i narežite na približno jednake kockice. stavite ih na paru i pustite da se kuhaju 20 do 25 minuta. Znat ćete da su gotovi ako vilicom možete bez problema proći kroz njih. Isključite štednjak, iz lonca izlijte vodu te u njega usipajte krumpir.
Ostavite da krumpir odstoji oko 3 minute, a za to vrijeme zagrijte mlijeko. Vratite krumpir na laganu vatru i dodajte četvrtinu mlijeka te dobro zgnječite i sjedinite. Dodajte maslac i polovicu preostalog mlijeka i dobro promiješajte. Dodajte ostatak mlijeka i mutite vilicom onako kako biste jaja dok ne nestanu tragovi maslaca. Ako vam se pire čini pregust tako, dodajte još mlijeka. Posolite i poparite po ukusu.
Vrhnje za kuhanje služi da biste ponovno postigli kremastu testuru i nakon što se pire ohladi. Tada zagrijte vrhnje i dodajte krumpiru te ga ponovo sve promiješajte do željele kremoznosti, piše NYT.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!