Jeste li jedni od onih koji zaborave na kavu, a zatim je ponovo podgriju? Ili skuhate previše kave odjednom i onda je morate podgrijati? Evo odgovora na pitanje je li to stvarno dobro.
Naime, mnogi će reći da kavu nije dobro podgrijavati jer može promijeniti okus, a potencijalno može smanjiti i udio kofeina.
Christopher Hendon, asistent profesora kemije računalnih materijala na Sveučilištu Oregon, odgovario je na pitanje je li dobro podgrijavati kavu, piše krstarica.com.
Naime, ovo piće sastoji se od niza različitih kiselina ekstrahiranih iz zrna kave, uključujući i kininsku kiselinu koja daje gorak okus. Kava je također puna raznih spojeva poput karbonila, sumpor-alicikličkih aromatskih benzenoida i raznih heterocikličkih spojeva. Osim toga, kava je puna kofeina koji također doprinosi gorčini koju ovaj napitak ima.
Što se događa s tvarima i spojevima kada se kava podgrijava?
Hendon ističe da kofein nije jako reaktivan.
“To je prilično stabilna organska molekula”, govori.
Jedini pravi način gubitka kofeina iz kave bio bi proces sublimacije, tijekom kojeg tvar koja je u krutom stanju isparava, a za to su potrebne ekstremne temperature (više od 170 °C).
Ipak, navodi da može razumjeti da neki ljudi smatraju da podgrijana šalica kave ima manje kofeina. Taj dojam pripisuje placebo efektu, navodeći da prva šalica kave u danu jednostavno drugačije djeluje na nas.
“No iako razina kofeina u vašoj kavi ostaje stabilna, to ne znači da će vaša kava ostati nepromijenjena nakon podgrijavanja”, kaže Hendon.
Kao i svaka svježa hrana, kava se kvari što dulje stoji, a podgrijavanjem se taj proces ubrzava jer se hlapljivi spojevi koji joj daju okus brže oslobađaju.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!