Organ Vida: Festival se nastavlja i nakon Tjedna otvorenja

Kultura 18. ruj 201815:33 > 15:35
Marko Lukunic/PIXSELL

Međunarodni festival fotografije Organ Vida nakon što je završio njegov tradicionalni tjedan otvorenja - u okviru kojega se diljem Zagreba otvorilo 17 izložbi, nastavlja s programom do kraja rujna.

Za četvrtak, 20. rujna, najavljen je Open Show Zagreb​ – razgovor s umjetnicima u Muzeju suvremene umjetnosti, odnosnoe međunarodna platforma za prezentaciju fotografskih i multimedijalnih radova.

Prijavljeni radovi moraju biti dio serije od 15 do 25 fotografija na određenu temu, a odabrani autori imat će 20 minuta za predstavljanje svojih projekata, uključujući vrijeme za pitanja publike, reakcije i odaziv.

Dva dana kasnije održat će se Cijanotipija, radionica za djecu s Leilom Kasumović​ u MSU Zagreb, na kojoj će učiti o cijanotipiji, jednostavnom kemijskom procesu gdje se emulzija nanosi na papir i reagira na svijetlo, a ime je dobila prema karakterističnoj cijan boji.

Posljednje događanje jubilarnog, 10. festivala, očekuje se 29. rujna, također u MSU – promocija foto knjige “Grad” Borka Vukosava koja najavljuje djelovanje udruge Organ vida i na području izdavaštva.

Riječ je o​ prvoj knjizi objavljenoj u nakladništvu OV izdavaštva, koja će se na promociji predstaviti u kontekstu fenomena fotografskih knjiga koji je u svijetu uvelike zaživio postavši dominantnim medijem diseminacije fotografskih radova.

Festivalski tjedan otvorenja završio partyjem u Medici

Festivalski tjedan otvorenja​ službeno je završio velikim partyjem u Akc Medika ​gdje su 15. rujna nastupile DJ-ice, kojemu je prethodio gusto ispunjen program otvorenja izložbi koje se i dalje mogu razgledati, konferencijom, projekcijom filmova, sve na temu “Uključene aktivne, svjesne – ženske perspektive danas”.

Među ostalim, otvorena je izložba “Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči​” kustosice Marine Paulenka s trinaest međunarodnih umjetnica, među kojima su i svjetski poznata fotografkinja i aktivistica Zanele Muholi, Hannah Starkey.

U MSU galeriji postavljena je izložba “Povijest mizoginije. Poglavlje 1. – O abortusu”​ španjolske umjetnice Laie Abril, dok je glavna festivalska izložba, koja dijeli naslov s temom festivala​, predstavila niz odabranih umjetnica.

U Galeriji Nova​ je premijerno otvorena izložba američke fotografkinje Nine Berman​”Autobiografija gospođice Wish”, u Galeriji Kranjčar​ “Samo birane trešnje”​ švedske umjetnice Arvide Byström, Galeriji Šira​ ugostila je umjetnicu Annu Ehrenstein i njezinu izložbu “Priče o ružu i vrlinama”​, a Galerija Greta izložbu “Leptiri su znak nečeg dobrog​” umjetnice Ulle Deventer.

Od hrvatskih umjetnica i umjetnika na ovogodišnjem festivalskom programu predstavila se i Jelena Blagović​ s radom “Nove samoće” u Galeriji Forum​, zatim Glorija Lizde​ s radom “F20.5” u Galeriji PM (HDLU), te Bojan Mrđenović​ s radom “Magistrala” u prostoru Pogona Jedinstvo​.

Priređene su i velike skupne izložbe europskih projekata​, europska platforma za fotografiju pod nazivom PARALLEL​ koja predstavlja radove preko 50 mladih fotografa u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla te projekt REFEST: Riječi i slike o izbjegličkim rutama, nastao suradnjom autora koji su istraživali puteve izbjeglica.

Ulaz na sve izložbe je besplatan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.