Milana Vuković Runjić nova je šefica zagrebačkog Ureda za kulturu

Kultura 11. lip 201915:09 > 15:15
(ilustracija)

Nakon Tedija Lušetića i Ivice Lovrića, nova pročelnica Ureda za kulturu grada Zagreba je književnica Milana Vuković Runjić.

‘Najviše se veselim suradnji s ljudima i svemu novom što me čeka. Za mnom su dvije dragocjene godine u Skupštini Grada Zagreba u kojima sam dosta naučila o toj polifoniji, o raznolikosti razmišljanja o svakom problemu. Mislim da će mi to biti jako dobro u budućnosti’, rekla je Milana Vuković Runjić gostujući na HRT-u.

Priznaje da je puna je planova i snova, ali politika ju je naučila da je nešto moguće, a nešto ne, pa je svjesna da će se njezina vječna fantazija o ponovnom otvaranju kavane Corso teško ostvariti.

‘S političkim iskustvom oprezna sam sa svime što obećavam jer sam svjesna da postoje mnoge prepreke koje na putu prema ostvarenju želje treba preskočiti’, rekla je Vuković Runjić koja je komentirala i gradski proračun za kulturu.
‘Proračun je zaista odličan, on je preko sedam posto, za razliku od državnog koji je ispod jedan posto. Upravo mi to daje dobar vjetar u leđa i vjerujem da ćemo se moji kulturnjaci i ja dobro slagati’, rekla je Vuković Runjić koja je, uz pisanje, godinama vodila i izdavačku kuću Vuković & Runjić.

‘Veseli me što poznajem ljude iz kulturnog života Zagreba, što smo se sreli u mnogobrojnim situacijama, a veseli me što ću moći na još jedan način biti njihova sugovornica i priskočiti im kad budu u problemu. Razumijem ih iz njihove vizure jer sam i sama bila dugo u tom svijetu. Mi kulturnjaci ne živimo više onako teško kao što je Matoš živio u Parizu, ali nekada nam bude i dosta komplicirano’, poručila je Vuković Runjić dodajući da ostaje književnica, a da nakladnica, zbog sukoba interesa, službeno više neće biti.

‘To ne znači da se neću itekako i dalje zanimati za književnost s nesmanjenom žarom’, ustvrdila je Vuković Runjić koja je politički isustvo stekla kao dosadašnja gradska zastupnica. Na prošlim parlamentarnim izborima bila je kandidatkinja stranke Milan Bandić 365 za ministricu kulture.