Izložba novih slika Bojana Šumonje u Umjetničkom paviljonu

Kultura 18. srp 201914:04 > 14:06
Pixabay (ilustracija)

Umjetnički paviljon u Zagrebu pripremio je za ljetne mjesece izložbu "Omnibus – skupna izložba jednog autora" Bojana Šumonje, koja donosi njegov novi ciklus kojim u prepoznatljivom stilu i s dozom humora komentira život u današnjem društvu.

Izloženo je 28 slika velikih formata nastalih u proteklih sedam mjeseci za prostor Umjetničkog paviljona. Slike imaju filmsku poveznicu, u narativnom smislu te u spominjaju likova iz crtića (Winnie the Pooh), glumaca (Buster Keaton), filmova (Konjuh planina, Duboko plavetnilo) ili kadrova (Bitka na Neretvi). Dio radova interpretira dijelove njegova ranijeg stvaralaštva.

“U filmskom i literarnom žanru omnibus označava jednu cjelinu sastavljenu od više dijelova povezanih glavnim glumcima, pričom ili vremenom, a i ovdje su sve slike na neki način povezane koliko god bile različite”, rekao je Bojan Šumonja u četvrtak, uoči otvorenja izložbe.

Kaže da je riječ o ciklusu koji povezuje dva paralelna smjera strategije suvremene umjetničke prakse – jedan briše razliku između života i umjetnosti kao angažirana i konceptualna umjetnost, a drugi je zafrkantski, duhovit i ne obazire se toliko na društvenu stvarnost.

“Da ne ubacujem duhovite elemente, motivi na mojim slikama imali bi puno drugačiji utjecaj. Društvena zbilja nije obećavajuća u smislu pozitivne budućnosti, a ovako slike dobivaju drugi kontekst”, ustvrdio je.

Likovi iz crtića kao dosadni faktori koji unose nemir

Kustos izložbe Mladen Lučić smatra da Šumonja više nego prije tematizira društvene i političke situacije, a radi to na skriven i izuzetno duhovit način, s pomoću likova iz crtanih filmova, malih životinjica koje su komentar zbivanja, dosadni faktori koji unose nemir u cijelu priču.

Lučić kaže da je Šumonja ostao apsolutno vjeran svom prepoznatljvom sikarskom ductusu, sjajnom kolorizmu, odličnoj figuraciji i naraciji. “Njegov neprimjetan kontekst društvene kritike je još oštriji zato što ga ne želi aklamatično prikazivati nego s izvjesnom dozom satire i duhovitosti pokazuje što misli o današnjem društvu”, dodao je.

Kao jedan od primjera navodi autorov prvi ikad izloženi autoportret, a na kojemu “u borbenom gardu, kao da kaže -dosta je ekvilibriranja na žici, idemo u borbu, trebamo reći što nas muči i u kakvom društvu živimo”.

Bojan Šumonja (Pula, 1960.) završio je srednju umjetničku školu u Puli, diplomirao na Accademia di Belle Arti di Venezia, Odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. Jedan je od osnivača Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i jedan od autora Istarske kulturne strategije.

Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 1987. godine, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre (HDLU Istre) i Umjetničke organizacije ROBOT, Pula, te umjetnički direktor galerije Poola u Puli.

Nagrađivani umjetnik imao je dosad preko stotinu samostalnih i na dvjestotinjak skupnih izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Portugalu, Švedskoj, Danskoj, Sloveniji, Srbiji, SAD-u, Tajlandu, Indiji.

Njegova zagrebačka izložba se može razgledati od 19. srpnja do 1. rujna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.