Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević” u Orašju od 31. kolovoza do 8. rujna

Kultura 28. kol 202414:18 0 komentara
Luka Klun/PIXSELL

Ovogodišnji 29. Festival Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević", na kojem će biti prikazano devet filmova po izboru Zrinka Ogreste, održava se od 31. kolovoza do 8. rujna u Orašju, priopćeno je iz Hrvatske matice iseljenika (HMI).

Svečana akademija 29. izdanja festivala bit će u znaku pet Zlatnih pulskih arena Ive Gregurevića, a započinje 31. rujna polaganjem vijenaca na vječnom počivalištu Ive Gregurevića, primanjem za goste i uzvanike te programom koji počinje u 20 sati u kino dvorani Centra za kulturu Orašje.

Drugi dan festivala u znaku je splavarenja rijekom Savom s glumcima i ostalim gostima uz odgovarajući glazbeni i gastronomski program.

U programu festivala bit će prikazano devet filmova po izboru selektora festivala Zrinka Ogreste. Uz program za odrasle, i ove godine bit će prikazani i filmovi za djecu.

„Dani hrvatskoga filma” u Orašju održavaju se od 1995. godine u neprekinutom nizu, a nastali su po ideji velikoga hrvatskog glumca Ive Gregurevića u suorganizaciji s Hrvatskom maticom iseljenika, da unese malo pozitivnog kulturnog ozračja u sumorne posavske ratne dane do danas, kada je to postala respektabilna filmska manifestacija koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Centar za kulturu Orašje i Hrvatska matica iseljenika i ove godine održali su filmsku radionicu koja je oplemenila program filmskog festivala u Orašju. U radionici, koja je trajala od 23. do 28. kolovoza, sudjelovali su Hrvati iz RH, BiH, hrvatskih manjina i iseljeništva uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića.

Film koji je snimljen tijekom filmske radionice – Supertalent Orašje bit će prikazan tijekom održavanja Festivala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!