Pek: Autentični motiv Murine je odnos prema prostoru i što ćemo napraviti s njim

Kultura 21. kol 202113:42 > 14:33 0 komentara
Miro Topić/Promo fotografija

Film Murina svjetsku je premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu gdje je osvojio prestižnu nagradu Zlatna kamera, a to je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu. Debitantsko je to dugometražno ostvarenje hrvatske redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Regionalna premijera bila je na Sarajevo film festivalu a hrvatska publika očekuje ga u kinima od idućeg tjedna. U Novom danu razgovarali smo s producentom filma Murina, Danijelom Pekom.

“Dobili smo jednu od najvažnijih nagrada na festivalu u Cannesu. Za film je teško reći da se radi o nekom pravom natjecanju, uvijek je tu stvar trenutka, subjektivnih faktora, sastava žirija koji ocijenjuje no dobiti nagradu za najbolji debitantski film u takvoj konkurenciji na najvećem festivalu na svijetu je stvarno velika stvar. Tema Murine oko patrijahata razumljiva je svugdje u svijetu. Murina ima jedan motiv koji pokreće naše junake – odnos prema prostoru koji imamo i koji smo, kako kažu Indijanci dobili na čuvanje i što ćemo napraviti s njih. To je jedna od bitnih tema u ovom filmu. Da li se isplati prodati taj prostor za malo lagodniji život nego ga imamo mi sada. To je dio koji je autentično hrvatski i sada aktualan”, kaže Pek.

Međunarodi tim za Murinu

“Četiri godine smo radili na filmu. Počeli smo 2017. raditi na filmu, dobili smo strane partnere. S hrvatske strane bili smo produkcijski kolegica Zdenka Gold i ja s hrvatske strane, zatim su se uključili RT Pictures iz Brazila i američka kompanija Sikelia Productions Martina Scorsesea. 2017. smo zatvorili financijsku konstrukciju. Bilo je tad još prekoronavrijeme, kasnije smo morali nekoliko puta pomicati termine snimanja i radili pripreme. Imali smo jako veliku privilegiju raditi s međunarodnom ekipom u kojoj ima svjetskih imena kao što su glumac Cliff Curtis i danska glumica Danica Ćurčić. Morali smo se prilagoditi njihovim terminima kao i s Leonom Lučevom koji je jako zauzet kod nas. Imali smo ozbiljne pripreme sa Gracijom Filipović, glavnom glumicom koja je imala i glumačke i fizičke pripreme, morala je roniti i biti puno puno u moru”, govori producent.

“Gracija je čudo od djevojke, imala je 16 godina tada kad smo snimali. Sad ima 18. Upisala je fakultet, ne Dramske umjetnosti, ali mislim da ju to neće spriječiti da nastavi glumačku karijeru. Mislim da je dobro za zrelost da se ne upišu prerano Akademiju. Mislim da je to zdravo za profesionalani razvoj. Za Graciju sam siiguran da ima veliku budućnost na fimu. Njezina uloga je tinejdžerke koja živi na otoku ali ima svoje snove. Živi s ocem koji je prilično strog i ima svoje planove za nju. U obitelj dolazi stari očev prijatelj, južnoamerički milijarder koji Juliji otvara neki prostor slobode i tu dolazi do konflikta gdje otac gubi kontrolu nad obitelji a istodobno otac ima poslovni interes jer Amerikancu želi prodati zemlju”, govori Pek o mladoj glumici koja je zabljesnula u filmu.

U kinima najesen

“Pred publiku stiže ekipa filma koja će gostovati na svečanim projekcijama u Dubrovniku, Splitu, Hvaru, Jelsi, Zagrebu i Rijeci. Prva svečana projekcija filma Murina, koja prethodi redovnoj kinodistribuciji, održat će se 24. kolovoza u Dubrovniku odakle dolaze redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i glavna glumica Gracija Filipović te još neki članovi filmske ekipe. Projekcije su u open air kinima u Hrvatskoj, kina Mediteran su nam važan partner i dok j još dobro vrijeme pravi je ambijent za gledanje Murine na otvorenome”, govori Pek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!