“Smislom života gospodina Lojtrice” kazalište Knap otvara vrata nakon obnove

Kultura 01. ruj 202113:18 > 13:19 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Kazalište Knap, nakon stanke uvjetovane obnovama radi potresa, u novu sezonu ulazi najavljujući novu predstavu "Play Harms ili sasvim obične besmislice", čija će premijera biti u listopadu, a sezonu otvara 4. rujna izvedbom kultne predstave "Smisao života gospodina Lojtrice".

Kako ističu iz Knapa, popularna uspješnica Saše Anočića “Smisao života gospodina Lojtrice” bit će, u spomen na nedavno preminulog redatelja, izvedena u sklopu 12. Ljetnih večeri Teatra Exit, u kojem je Anočić godinama radio i stvarao neka od svojih najpoznatijih djela.

Rujan će obilježiti i izvedbe nove Knapove predstave “Play Harms ili sasvim obične besmislice”. Radi se o teatru apsurda te još jednoj u nizu kazališnih uspješnica redatelja Borisa Kovačevića u kojoj glume Marko Hergešić i Filip Detelić.

Kratka proza ruskoga pjesnika, prozaika i dramatičara Daniila Harmsa (1905.-1942.), nastala uglavnom između 1930. i 1940., predstavlja vrhunac svjetske avangardne književnosti. “Mene zanima samo besmislica, jedino to nema nikakvog praktičnog značenja”, uzvikuje Harms u jeku stvaranja kulta novog sovjetskog utilitarnog čovjeka.

“Harmsovi zapisi djeluju kao kratki nepovezani opažaji svijeta koji ga okružuje. Ti opažaji su izrazito subjektivni, karikirani, upotpunjeni fantazijom, s posebnim naglaskom na apsurd i besmislicu. Njegovo pismo plijeni britkim crnim humorom kao i vječno svježim, dječje začuđenim pogledom na svijet. Na svijet, koji se uporno opire zdravom razumu, u kojem je Aristotelova logika tek bajka za naivne”, stoji u najavi.

Predstavu “Play Harms ili sasvim obične besmislice” redateljski i dramaturški potpisuje Boris Kovačević. Koreografkinja je Kristina Krtanjek, a scenu i kostime osmišljava Anja Planinčić.

Premijerna izvedba planirana je u listopadu, a tri pretpremijerne izvedbe na programu su u rujnu u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Kazalištu Knap te Muzeju iluzija.

Za ljubitelje amaterizma u dvorištu Knapa od 11. do 17. rujna održat će se 45. po redu Susreti kazališnih amatera Zagreba (SKAZ), koje Grad Zagreb u suradnji s Centrom Knap organizira već 45 godina kao poligon za predstavljanje aktivnosti i raznovrsnosti amaterskih kazališnih grupa. Ove godine, radi poštivanja mjera o okupljanju, u SKAZ-u će sudjelovati deset kazališnih grupa.

Detaljnije informacije o radu i programu kazališta Knap i Centra kulture na Peščenici dostupne su na poveznici www.knap.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!