U Krapini otvoren Tjedan kajkavske kulture

Kultura 08. ruj 202421:31 0 komentara
Matija Topolovec/PIXSELL / Ilustracija

U Krapini je u nedjelju otvorena tradicionalna manifestacija Tjedan kajkavske kulture koja će se uz niz sadržaja održati do 14. rujna. Krapina na tjedan dana postaje prijestolnica "kaja”, a bogat kulturni, zabavni i sportski program nudi za svakoga ponešto.

Svečano otvorenje započelo je mimohodom Gradskog puhačkog orkestra Krapina, Krapinskih mažoretkinja, Počasne postrojbe Grada Krapine “Krapinski Ilirci” te djece i voditelja.

Manifestacija se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, a posebna savjetnica ministrice Dubravka Đurić Nemec naglasila je kako je to Ministarstvo od samoga početka shvatilo vrijednost manifestacije te je podupire na sve moguće načine.

“Ono što posebno veseli, je što mi već 59 godina vidimo da je manifestacija sačuvala izvorne elemente, izvorne koncepcije – očuvanje kajkavskog načina života, kajkavske tradicije, kajkavskog idioma, jezika”, rekla je Đurić Nemec.

Dodala je da je izuzetno važno da programski sadržaji nisu ostali usidreni u nekom prošlom vremenu, nego se razvijaju u skladu s razvojem umjetničkih koncepcija, u skladu s mijenjanjem i razvojem potreba gledatelja, pratitelja, publike te da organizatori i svi sudionici kulturu tumače na vrlo širok način.

Domaćin, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, istaknuo je da “kaj” nije samo riječ ili samo govor, već i način života.

“Kroz ovaj tjedan ima puno događaja, a kruna je Festival kajkavskih popevki, no ono što je po meni puno bitnije, su ova djeca jer oni su ti koji su jamstvo da će ‘kaj’ opstati, da će ‘kaj’ i dalje živjeti i da će biti ponosni Zagorci”, rekao je Gregurović.

Nakon svečanosti otvorenja uslijedio je Dječji korzo, gdje su se svojim nastupima predstavili najmlađi Krapinčani, a potom je u Galeriji grada Krapine otvorena retrospektivna izložbe Ivana Lovrenčića “Spiju tičeki vu vejah vsih” i promovirana knjiga Luke Paljetka “Kajkavske pjesme“.

Ovom kulturnom događaju prisustvovao je bivši ministar kulture Božo Biškupić.

“Mnogi se pitaju što im je zapravo zajedničko, kako to da je Lovrenčić iz Svetog Križa Začretja povezan tako s Paljetkom, što je njih povezalo? Njih je zapravo povezala umjetnost. Jedan je velikan riječi, a drugi velikan crte”, rekao je Biškupić.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je pak da su sva ova događanja više od same manifestacije.

“Zagorje je kroz povijest dalo mnoge velike ljude i ogroman doprinos hrvatskom i kajkavskom identitetu. Posebno je zadovoljstvo što nam upravo djeca, koja se i likovno i prozno i pjesmom izražavaju na kajkavskom jeziku, daju garanciju da će tako biti i u budućnosti”, poručio je Kolar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!