Vesna Matić – Tamo gdje more dotiče pamučne obzore

Kultura 21. kol 202414:07 0 komentara
Privatne fotografije

U Crkvi sv. Duha, jednom od izložbenih prostora Centra za kulturu u Omišu, 13. kolovoza otvorena je izložba slikarice, keramičarke, dizajnerice nakita i specijalizantice art terapije Vesne Matić.

Izložbu je predstavila i o slikama kazivala povjesničarka umjetnosti i kustosica Sanda Stanaćev Bajzek, rekavši: “Ova svestrana umjetnica razložno izlaže u ljetnoj shemi omiškog kulturnog ljeta jer kao slikarica Dalmaciju duboko ćuti, virtuozno oživljavajući njene kolore i mirise u polju svoga slikarskog platna.”

Serija slika nastalih od 2022. do 2024. godine, znakovito naslovljena ‘Na obzoru’ autoričin je likovni dnevnik oplemenjen na izložbi i vlastitom poezijom. To su stihovi puni slika Dalmacije, puni nostalgičnih intimnih zapisa djetinjstva koje virtuozno taloži na svoja platna, slažući slojeve boje snažnom gestom kontroliranom promišljeno komponiranog polja slike i simplificirane likovne forme zauzdane umirujućim kolorima plave, crne i bijele. Jednako je tako jasan i sažet Vesnin stih, pun sugestivnih slika, zvukova, mirisa i okusa Dalmacije. Jer dok piše Vesna slika, a dok slika Vesna nam priča. Ono prvo izlazi iz drugog, međusobno se prožima.

Plavo snivam
Sreću moju
Plavo jutro
Plavo more
Plavi sunčev trag.
Boja jednog dana
Razlila se posvud.

Ipak Vesnina slika nije narativna, ne iščitava se na prvu, ne ispunjava je jasna figuracija. Ljudski lik prisutan je kao apstrahirana antropomorfna forma, silueta građena morfologijom kojom je ispunjena cijela slika. Nema razlike. I u tijelu i izvan njega ista je faseta, isti kolor, ista tekstura. U njima je sadržano svo stvaranje. I nebo i zemlja, i kamen, more, raslinje. Ali i ono iz toga. Ono ispod epiderme. Ono što spoznajemo tek kada duboko „uronimo“. Ono duhovno ispod materijalnog, vječno povrh propadljivog. Makrokozmos koji se ogleda u mikrokozmosu Vesnine slike.

Baš kao i sama kaže: “Uronjeni u stvarnost stojimo sami, ali s onim što je bilo i što će biti. Ja sam kamen i kamen postaje ja. Ja sam val, i val postaje ja. Sve je to san, lijep i uljuljan.“

Privatne fotografije

Izložba Vesne Matić pruža nam stoga ne samo izuzetan estetski doživljaj, već i djelo sadržajne vrijednosti koju nam otkrivaju i sami naslovi slika koji nas uvode u njihov metaforički i psihogramski sloj, u kojem se dotiču slikaričina sjećanja i snažna emocija. Ona je i potvrda njezine punopravne pridruženosti značajnom i kvalitativno obvezujućem nizu hrvatskih umjetnika, čiji je južnjački korijeni prirodno vuku prema otoku i moru – kako je to zapisala u katalogu prošlogodišnje izložbe kolegica Iva Korbler.

Njezina slika „Oko otoka“ koja je dio ciklusa kojeg predstavlja u Omišu, uključena je u izložbu „Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća“ koja trenutno traje u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.“

Privatne fotografije

Otvorenje izložbe svojom glazbenom izvedbom oplenenio je i mladi talentirani gitarist Noa Šaban, koji aktivno sudjeluje na državnim i međunarodnim natjecanjima klasične glazbe na kojima nerijetko osvaja prva mjesta.

Izložba se može pogledati do 24.8.2024. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!