Žene koje jedu manje od dva voćna obroka dnevno izložene su većem riziku razvoja depresije, utvrdili su znanstvenici s australskog sveučilišta Queensland.
Rezultati šestogodišnjeg istraživanja provedenog na šest tisuća Australki otkrili su jasnu vezu između unosa voća i pojave simptoma depresije, kazala je Gita Mishra iz zavoda za javno zdravstvo sveučilišta.
“Utvrdili smo da su žene koje jedu najmanje dva voćna obroka dnevno imale manju vjerojatnost patiti od depresije u odnosu na žene koje su jele manje voća, čak i nakon što smo uzeli u obzir druge faktore poput pušenja, alkohola, indeksa tjelesne mase, tjelesne aktivnosti, bračnog stanja i obrazovanja”, kazala je Mishra.
“Otkrili smo i da konzumiranje najmanje dva voćna obroka dnevno štiti žene od razvoja depresije u budućnosti.”
Znanstvenici nisu utvrdili da takva veza postoji između konzumacije povrća i depresije.