Zašto konzervirana hrana nosi stigmu nekvalitetog obroka?
Riječ konzerva potječe od lat. conservare, što znači ‘očuvati, sačuvati’. Svrha konzerviranja je upravo to – očuvanje namirnice i svih njezinih zdravih sastojaka te sprječavanje kvarenja.
Ovo su najčešći mitovi o konzerviranoj hrani:
Konzervirana hrana sadrži konzervanse
Konzervirana hrana ne sadrži nužno konzervanse ili druge aditive, njihova se trajnost postiže termičkom obradom na temperaturama iznad 100°C stupnjeva u hermetički zatvorenoj limenci.
Konzerviranjem se gube nutritivne vrijednosti namirnica
Većeg odstupanja od svježih namirnica zapravo nema. Ako niste u mogućnosti pripremiti svježu ribu, konzervirana je tada dobar izbor.
Mentalna ambalaža nije ekološki prihvatljiva
Konzerva u ovom slučaju čuva prehrambene proizvode koji se brzo kvare i teško podnose transport. Mentalna se ambalaža, kao i plastična može odlagati u posebne spremnike što omogućava mogućnost njezinog višestrukog recikliranja, piše Pun kufer.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.