Oglas

Previše mesa povećava rizik od zastoja srca

author
N1 Info
31. svi. 2018. 13:57
>
14:03
abstract-1239434_1280
Pixabay | Pixabay

Ne možete bez mesa?

Oglas

Studija finskih znanstvenika pokazala je da prehrana s visokim udjelom proteina životinjskog porijekla, koja je u trendu otkad je hrana bogata ugljikohidratima proglašena vrlo nepopularnom i nezdravom, može povećati rizik od srčanog zastoja i do 49 posto. 

Studija je pokazala da je među starijim muškarcima koji u organizam većinom unose proteine životinjskog porijekla i one iz mliječnih proizvoda, rizik od srčanog zastoja veći za 43 do 49 posto u odnosu na muškarce koji su ih konzumirali u manjim količinama.

Kod osoba čija se prehrana bazirala većinom na proteinima svih vrsta, rizik od srčanog zastoja povećao se za trećinu, a kod onih koji su konzumirali biljne proteine povećan je za 17 posto. Treba istaknuti da se veći unos biljnih proteina općenito povezuje sa zdravijim načinom života, podsjetio je jedan od autora studije dr. Jyrki Virtanen, izvanredni profesor nutricijske epidemiologije na Sveučilištu Istočne Finske.

Dr. Virtanen kaže da rezultati njegova istraživanja potvrđuju rezultate ranijih studija koje ukazuju na to da pretjerivanje s hranom bogatom proteinima iz životinjskog mesa predstavlja zdravstveni rizik, među ostalim i za razvojem dijabetes tipa 2.

Ustanovljeno je da proteini iz jaja i ribe ne utječu na povećanu opasnost od srčanog zastoja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i ostale zdravstvene institucije savjetuju balansiranu prehranu s malim udjelom šećera, ali više ribe, mahunarki, povrća i voća, piše Zadovoljna.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama