Otkrili smo zašto neki ljudi ne podnose okus pive, a čak se i tu pronašla genetika.
Iz biologije smo naučili da na jeziku imamo okusno pupoljke i područja slano, slatko, gorko, kiselo i okus umami.
Jednom kada receptori na okusnim pupoljcima registriraju neku okus, šalju signal mozgu putem živaca. Liječnica Virginia Utermohlen Lovelace za Live Science je objasnila: “Ako zamislite receptore kao bravu onda je sve što se veže za njih ključ. Stanica za koju se receptor veže šalje poruku mozgu i poručuje mu da je nešto gorko.”
Imamo 25 receptora za gorko u našem tijelo, dok za slano imamo samo dva. Gorčina pive dolazi većinom iz hemlja. Alfa i beta kiseline u pivi te niske razine etanola vežu se na čak tri receptora za gorčinu, a to šalje iznimno jake signale mozgu.
No, zašto je nekima to toliko teško progutati?
Naime, većina toksičnih stvari koje su opasne za naše zdravlje imaju gorak okus i miris. U studiji iz 2009. godine istražitelji su objasnili: “Gorak okus smatra se upozorenjem za naš sistem kako se ne bi otrovali.”
Tajna u tome zašto neki ipak popiju pivu, a neki ne su broj okusnih pupoljaka koji imate u ustima. Što ih je više, to će vam se piva više gaditi i odbijat ćete ju kušati, prenosi RTL.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.