Pet razloga zašto moramo češće jesti kruške

Lifestyle 05. ruj 201815:52 > 15:56
Pixabay

Kruške su se uzgajale još prije 3.000 godine, a u vrijeme francuskog kralja Luja XIV. bile su simbol luksuza.

Danas se koristi u pripremi slani i slatkih jela, a zbog prirodnog izvora fruktoze neki ih koriste u pripremi slastica umjesto šećera.

Kupite li u trgovini nedozrele kruške, stavite ih u papirnatu vrećicu i na sobnu temperaturu te ubrzajte cijeli proces. S druge strane izbjegavajte plastične vrećice jer ćete tako potaknuti truljenje ploda.

Evo zašto su kruške tako čudesno voće: 

1. Potiču probavu

Bogate su vlaknima koja poboljšavaju rad crijeva, a odlično se slažu čak i sa slanim jelima.

2. Štite srce

Smatraju se dobrom prevencijom za borbu protiv dijabetesa tipa 2. Uz to smanjuju razine lošeg kolesterola u krvi, štite srce i krvne žile.

3. Jačaju imunitet

Kruške su bogate vitaminima B i C, dobar su izvor željeza, kalcija, kalija i bakra, i ublažavaju upale u organizmu.

4. Sprječavaju probleme s vidom

Kruške smanjuju rizik od makularne degeneracije. Mrkva nije jedini plod koji štiti oči.

5. Pomažu kod mršavljenja

U 100 grama kruške nalazi se oko 80 kalorija, pa ono pripada grupi voća s nešto višom kalorijskom vrijednošću. Iako je riječ o slatkom voću, njena umjerena konzumacija preporučuje se i osobama koje drže dijetu, ili žele održati svoju težinu, piše Pun kufer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.