Može li previše voća biti nezdravo? Definitivno može, kaže njemački liječnik Carsten Lekutat. Voće sadrži fruktozu, zbog koje je tako ukusno i slatko.
“Fruktoza je na kraju krajeva ipak šećer sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze” kaže Lekutat.
Jedna jabuka čini vas zdravim, dok tri često rezultiraju masnom jetrom, objašnjava istraživač. Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. Ustvari, kaže Lekutat, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, već je posljedica previše fruktoze, piše Avaz.
Znači, trebalo bi jesti samo povrće?
“Ne. Bio bih sretan kada bi mnogo mojih pacijenata jelo više voća, jer ga općenito ljudi jedu premalo. No, vrijedi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu jer nije sve voće jednako bogato šećerom” rekao je Lekutat.
Banane, jabuke i šljive imaju mnogo više šećera od narandži ili šumskog voća, objašnjavaju nutricionisti. Preporučuju pet porcija voća i povrća na dan, dok povrću daju prioritet. Primjerice, dva komada voća, tri povrća.
Nije nevažno ni kako se voće konzumira. Svježe je bolje od procesuiranog, napominje Lekutat te dodaje da je u voćnom soku voće visoke koncentracije i brže dospijeva u krvotok. Zbog toga on nije pobornik narandžinog soka ujutro.
Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni “smoothiejima”.
“Kad pogledate sve sastojke, vjerovatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali, u tekućem obliku to se dogodi vrlo brzo” kažu nutricionisti.
Znači li to da treba odustati od “orange juicea” ili “smoothieja” za doručak? Odgovor je ponovo, ne.
Drugim riječima, konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Tko dan želi započeti sokom od narandže, mora i vježbati kako bi potrošio uneseni šećer.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram