Uz nekoliko jednostavnih trikova hrana će vam duže ostati svježa

Lifestyle 14. stu 201913:51 > 13:58
Pixabay (ilustracija)

Društvenim mrežama proširio se video sa savjetima kako pojedine namirnice održati što duže svježima.

Video je naišao na odobravanje velikog broja pratitelja stranice, pa kako se ne radi o metodama koje iziskuju puno vremena i novca, ne košta vas gotovo ništa probati.

Mlijeko

Dodavanjem prstohvata soli produljit ćete trajanje mlijeku, jer mineral usporava kiseljenje mlijeka. Navodno je dovoljno nekoliko zrna soli staviti u pola litre mlijeka kako bi se produljio rok trajanja. Sol izvlači molekule vode i tako usporava razmnožavanje većine bakterija.

Banane

Uronite li im stabljike u malu čašu vode, banane će dulje trajati. Banane koje inače na sobnoj temperaturi vrlo brzo pocrne, sa stabljikama u vodi potrajat će i do tri tjedna. Voda u stabljici sprječava ispuštanje plina etilena koji ubrzava dozrijevanje, ali i truljenje.

Keksi

Okus mekanih i ustajalih keksa dugo ostaje u ustima, a način sprečavanja toga procesa je prilično jednostavan. Stavljanje kriške kruha među kekse usporit će taj process, jer keksi apsorbiraju vlagu iz kruha i tako duže zadržavaju svježinu.

Sir

Premažete li sir maslacem spriječit ćete razvoj plijesni i tako mu produžiti trajanje. Masnoća maslaca djeluje kao zaštitni sloj koji zadržava zrak i tako sprječava oksidaciju i odgađa razvoj plijesni.

Sol

Dodavanje zrna riže u soljenku većini je već poznat trik koji pomaže u razdvajanju zrnaca soli. Riža apsorbira vlagu iz zraka u svom okruženju, pa će tako spriječiti da se ona nakuplja na zrncima soli i spaja ih, što za posljedicu ima začepljenje soljenke.

Kruh

Ako vam se kruh često osuši ili uplijesnivi, stavite pored njega stabljiku lista celera kojega čini 95 posto vode. Kruh će upijati valgu iz celera, čime će se spriječiti isušivanje i brzi razvoj plijesni.

Limun

Limuni će ostati sačuvani i do šest mjeseci ako ih jednostavno narežete na četvrtine i spremite ih u staklenku u koju dodate sol i vodu. Sol će iz limuna izvlačiti vlagu koja s vremenom uzrokuje njihovo omekšavanje, što će im produžiti rok trajanja.

Umak od rajčice

Plijesanj se često može naći i u staklenci s umakom od rajčice pa ako je ne trošite često i u tolikim količinama da biste je brzo ispraznili, nakon otvaranja sadržaj rasporedite u posudicu za pravljenje leda. Smrznuti umak potrajat će i do 5 mjeseci, a s kockicama umaka lako ćete dozirati potrebnu količinu, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.