Drevni amarant, koja izgledom podsjeća na proso, poznat negdje i kao štir, jedna je od najstarijih žitarica. Tisućama godina bio je među najvažnijim namirnicama u obredima Inka i Asteka koji su ga nazivali hranom za bogove.
Amarant je odličan izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, triput više vlakana od pšenice, obiluje brojnim mineralima i vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom, a lišće je iznimno dobar izvor željeza.
Ne sadržava gluten, a u sebi ima aminokiseline. Za razliku od svih ostalih žitarica, amarant je bogat esencijalnim masnim kiselinama – linoleinskom i linoletskom koje pridonose odličnoj formi organizma.
Osim toga, redovita konzumacija pomlađuje organizam jer štiti tkiva od molekularnih poremećaja koji uzrokuju starenje. Amarant pomaže kod anemije i pothranjenosti, jača koštani sustav i imunitet, poboljšava probavu, piše Tportal.