Zeleni čaj smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Shutterstock

U Kini je u upotrebi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska poslovica da je "bolje biti tri dana bez hrane, nego jedan dan bez čaja".

Već dugo se smatra da je konzumiranje zelenog čaja dobro za zdravlje, a istraživanje objavljeno u “European Journal of Preventive Cardiology”, sada je to i dokazalo.

Smatra se da ljudi mogu živjeti duže ako zeleni čaj piju najmanje tri puta tjedno jer on može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Najveću ulogu u zaštiti srca imaju antioksidansi kojima je zeleni čaj bogat. Znanstvenici u Kini proučavali su sedam godina više od 100.000 ljudi i ustanovili da oni koji piju zeleni čaj tri ili više puta tjedno žive u prosjeku 1,26 godina duže od ljudi koji nemaju tu naviku.

Srčani problemi onih koji su redovno pili zeleni čaj, javljali su se 1,4 godina kasnije nego kod osoba koje to nisu radile.

U istraživanju su obuhvatili i one koji su pili crni čaj, ali kod njih nisu vidjeli nikakve promjene, dok su oni koji su pili zeleni čaj imali oko 25 posto manji rizik od bolesti srca ili moždanog udara.

Također, imali su i 56 posto niži rizik od prerane smrti. “Redovno konzumiranje zelenog čaja povezano je s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i sveukupnom smrću”, rekao je dr. Xinyan Wang autor studije.

Doktor je dodao kako je jedan od razloga, zašto čaj može poboljšati zdravlje, taj što sadrži polifenole. Oni se prirodno nalaze u voću i povrću, a obnavljaju ćelije, kontroliraju razinu šećera u organizmu i potiču razgradnju neželjenih masnih naslaga.

Zeleni čaj bolji je od crnog čaja jer nije fermentiran. Inače, taj postupak smanjuje djelovanje antioksidanasa.

Za pripremanje zelenog čaja najbolje je koristiti cijele listove. Zeleni čaj možete konzumirati s limunom ili pomiješan s drugim aromatičnim biljem radi neutralizacije gorkog ukusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.