Imaju lijep, praktičan i povoljan namještaj, no mnogi su do Ikee išli samo i kako bi uživali u njihovom specijalitetu - slavnim okruglicama koje vole ljudi diljem svijeta.
Taj je švedski div u trenucima karantene odlučio otkriti svoj recept kako bi ljudi mogli uživati u prepoznatljivom okusu kod kuće kroz šest koraka pripreme, piše 24sata.
Recept je za količinu od 16 do 20 savršenih okruglica.
Sastojci
500 g goveđeg mljevenog mesa
250 g svinjskog mljevenog mesa
1 sitno sjeckani luk
1 režanj češnjaka (isjeckani ili mljeveni)
100 g krušnih mrvica
5 jušnih žlica punomasnog mlijeka
1 jaje
sol i papar po želji
Umak
par kapi ulja
150 ml punomasnog vrhnje za kuhanje
40 g maslaca
40 g običnog brašna
150 ml temeljca povrtne juhe
150 ml temeljca goveđe juhe
2 čajne žličice sojinog umaka
1 čajna žličica Dijon senfa
Priprema:
1. Kombinirajte smjesu goveđeg i svinjskog mljevenog mesa i dobro izmiješajte da ne bude nikakvih grudica. Dodajte sitno sjeckani luk, češnjak, krušne mrvice, jaje i promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom.
2. Smjese oblikujte u male okruglice. Stavite na čisti tanjur, poklopite i čuvajte u hladnjaku 2 sata kako bi okruglice zadržale oblik tijekom kuhanja.
3. U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kad je vruće, polako dodajte mesne okruglice.
4. Kad dobiju boju, stavite ih u posudu i prekrijte. Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite još 30 minuta.
5. U tavi rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 g običnog brašna i nastavite kuhati, neprestano miješajući 2 minute. Dodajte 150 ml povrtnog temeljca i 150 ml goveđeg temeljca i nastavite miješati. Dodajte 150 ml vrhnja, 2 žličice sojinog umaka i žličicu Dijon senfa. Stavite na laganu vatru da se umak zgusne i nastavite miješati.
6. Poslužite okruglice uz kuhani krumpir ili pire.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.