Svježe začinsko bilje, mladi luk i salata trajat će dulje ako znate što napraviti s njima. Također, tu su savjeti i kako spasiti višak začinskog bilja da ne propadne i završi u smeću.
Radi se o vrlo jednostavnim trikovima. Sve što trebate napraviti, recimo s peršinom, jest staviti ga u čašu s vodom, kao što bi stavili cvijeće u vaz, piše 24sata.
Svježe začinsko bilje mekane strukture, poput peršina ili estrogena, uvijek čuvajte u frižideru u čaši u koju ste stavili vode u visini dva i pol centimetra. Na taj način će trajati dulje jer neće tako brzo uvenuti. Na isti način neki čuvaju i mladi luk – stavite vode tek toliko da su ostaci korijena pod vodom.
Drvenasto začinsko bilje poput ružmarina ili timijana čuva se na drugačiji način. Njih treba zamotati u navlažen list papirnatog kuhinjskog ubrusa, staviti tako u vrećicu i zatvoriti.
Kako spasiti višak svježeg začinskog bilja?
U slučaju da imate previše svježih začina i znate da će vam propasti, jednostavno ga stavite u duboko zamrzavanje, i to na sljedeći način. Usitnite ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda i na to ulijte vodu. Kada vam određeni začin zatreba, izvadite kockicu, dvije i ubacite u lonac.
Višak začina možete sačuvati i na način da ga isjeckate, stavite u staklenku i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.
I trik za čuvanje zelene salate
Najbolji način je čuvati salatu u hermetički zatvorenoj posudi. Trajat će dva puta dulje. Listovi se neće tako brzo smežurati i bit će fino hrskava.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.