Stručnjaci otkrivaju: Ove namirnice ne biste trebali držati u hladnjaku

Lifestyle 03. kol 202007:58 > 08:01
Morguefile

Iako većina ljudi misli da držanje ovih namirnica u hladnjaku produžuje vijek trajanja, stručnjaci to osporavaju.

Stručnjaci australijske potrošačke tvrtke CHOICE otkrili su osam namirnica koje se ne bi trebale čuvati u hladnjaku.

“Stavljanje pojedinih namirnica u hladnjak može nanijeti više štete nego koristi, potičući kvarenje i mijenjanje okusa”, otkrivaju. Ali, dodaju da njihova praivila ne uzimaju u obzir vremenske obrasce u okolinama, pa se neka hrana može čuvati u hladnjaku da im se produlji život ako je jako vruća klima, prenosi Daily Mail.

Rajčica

Istraživanje je pokazalo da hlađenje rajčica ispod 12 Celzijevih stupnjeva može izmijeniti njihov ukus.

“Rajčice gube okus kada su stavljene u hladnjak”, rekla je ekonomistica CHOICE-a Fiona Mair. Da bi rajčice duže stajale, važno ih je držati izvan hladnjaka i dalje od hrane koja proizvodi etilen, poput banana, naranči i jabuka. Jamie Oliver također je na svojoj web stranici napisao da rajčice treba čuvati na sobnoj temperaturi, inače se mogu promijeniti u teksturi, izgubiti okus i postati malo ‘brašnasti’.

Zrna kave i mljevena kava

Stručnjaci iz CHOICE-a rekli su da mljevena i cjelovita zrna kave nikada ne smiju biti u hladnjaku, jer ova vrsta hrane apsorbira vlagu, mirise i okuse iz zraka koji je okružuje. “Umjesto toga, držite ih u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom prostoru, kao što je vaša smočnica, daleko od sunčeve svjetlosti, topline i pare”, savjetovali su.

Korjenasto povrće

Korjenasto povrće, poput luka i češnjaka, najbolje je čuvati na tamnom i suhom mjestu jer hladnjak može dovesti do bržeg truljenja povrća. Fiona je rekla da se apsorpcija vlage može dogoditi u hladnjaku što uzrokuje da hrana fermentira i smanjuje okus i kvalitetu. No postoje neke iznimke od ovog pravila, kada je korjenasto povrće izrezano, najbolje ih je čuvati u posudi u hladnjaku.

Kruh

Kruh je još jedna namirnica koja se nikada ne bi trebala hladiti jer će brže postati ustajao. Umjesto toga, CHOICE je rekao da kruh držite u smeđoj papirnatoj vrećici, kutiji za kruh ili nepropusnoj limenci i izbjegavate plastične vrećice, jer to potiče kruh da razvije plijesan. Za one koji žive u vlažnoj ili vrućoj klimi, CHOICE predlaže da zamrzavate kruh kako biste mu produžili životni vijek i vadili samo ono što vam treba.

Med i maslac od kikirikija

Med je jedinstven proizvod i jedna je od namirnica koja se nikada ne pokvari zbog specifične kemikalije koja sprječava rast bakterija u njemu. Slično kao i med, maslac od kikirikija stvrdnut će se ako ga držite u hladnjaku što otežava namaz. CHOICE kaže da ove proizvode treba držati u smočnici kako bi ostali mekani i lako se mažu.

Topli ostaci

CHOICE je također rekao da je važno da vruću hranu ili ostatke ne stavite u hladnjak odmah nakon kuhanja, jer to može utjecati na drugu hranu. Osigurajte da se ostatak hrane ohladi ili prestane pariti prije stavljanja u hladnjak, prenosi Večernji list.