Bris uretre: Kada se provodi i koja je cijena ove neugodne pretrage?

Lifestyle 02. stu 202016:03 > 16:06
Pixabay (ilustracija)

Brisom uretre kod muškaraca i muške djece može se ustvrditi prisutnost bakterija u mokraćnom kanalu ili neke spolno prenosive bolesti.

Uretra u muškaraca provodi mokraću, sjeme i predejakulat, no kod nekih infekcija penis može ispuštati iscjedak neobične boje te biti popraćen drugim neugodnim simptomima. Bris uretre dokazuje prisustvo bilo kakvog bakterijskog patogena u mokraćnoj cijevi, drugim riječima je li ondje prisutna bakterijska ili gljivična infekcija ili pak spolno prenosiva bolest.

Kada vam treba bris uretre?

Liječnik će vam ovu pretragu preporučiti ako imate neke od simptoma zaraze donjeg mokraćnog sustava, a oni uključuju:

  • bolno mokrenje
  • iscjedak iz uretre
  • crvenilo ili oteklinu na otvoru uretre
  • natečene testise
  • povećanu potrebu za mokrenjem

Bris uretre se provodi i kod rutinskog pregleda mokraćne cijevi, ali i da se otkrije eventualna prisutnost spolno prenosivih bolesti poput HPV-a, gonoreje ili klamidije.

HPV

HPV infekciju uzrokuje humani papiloma virus koji je glavni uzročnik raka vrata maternice u žena, ali njime se mogu zaraziti i muškarci. Zaraza se primarno širi spolnim putem s osobe na osobu, a kod muškaraca obično HPV obitava ispod prepucija, uz rub spolovila ili u uretri.

Mnogi spolno aktivni pojedinci niti ne znaju da nose HPV jer nemaju nikakve simptome i možda ih nikada neće razviti. Glavni simptom HPV-a su spolne bradavice na penisu ili unutar mokraćne cijevi te mogu uzrokovati svrbež.

Gonoreja

Gonoreja je vrlo česta spolno prenosiva bakterijska infekcija koja utječe na sluznicu reproduktivnog sustava. Također se prenosi s jednog zaraženog partnera na drugog vaginalnim, analnim ili oralnim seksom, ali i s majke na dijete tijekom poroda.

Simptomi gonoreje u muškaraca su žuto-zeleni iscjedak iz penisa, bolno i učestalo mokrenje, a bol se može javiti i u grlu te anusu.

Klamidija

Kod klamidije simptomi u početku najčešće izostaju zbog čega zaraženi niti ne znaju da imaju infekciju. Ona se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom ili s majke na dijete, a simptomi uključuju bolno mokrenje, iscjedak iz penisa, bol i oticanje testisa, a može se pojaviti i bol u rektumu.

Kako izgleda bris uretre?

Sam postupak je prilično neugodan, no srećom, kratko traje. Pacijent leži na leđima i mora biti vrlo miran kako postupak ne bi izazvao bol ili nanio ozljede. Prije uzimanja brisa, ušće uretre se mora očistiti tupferom natopljenim fiziološkom otopinom. Bris se uzima sterilnim vatiranim štapićem koji se uvodi u mokraćnu cijev dva do tri centimetra te se lagano zarotira. Kod prvog mokrenja nakon brisa uretre možete osjetiti peckanje, što je normalno.

Kako se pripremiti za bris uretre?

Za bris uretre ne trebate se posebno pripremati, no važno je da ne mokrite barem tri do četiri sata prije postupka jer bi mokraća mogla ukloniti bakterije potrebne za točne rezultate ispitivanja. Nalaz možete očekivati za nekoliko dana.

Cijena brisa uretre?

U privatnim klinikama cijena se kreće od 150 do 200 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.