
Kore banane ili avokada i drugog voća s debelom vanjskom površinom osjetljive su na bakterije koliko i mekše voće i povrće, kažu.
Vjerojatno ne biste zagrizli jabuku ili stavili nekoliko bobica grožđa u usta, a da ih prije toga ne operete. No, što je s voćem s debelom korom koja se guli, poput banana ili avokada? Prema stručnjacima za sigurnost hrane, i ono se treba prati.
"Voće koje ima debelu koru treba oprati čistom tekućom vodom, čak i ako je namjeravate baciti", rekla je za HuffPost direktorica komunikacija prehrambene tehnologije pri Međunarodnom vijeću za informacije o hrani, Tamika Sims.
"To je najbolja praksa u sigurnom rukovanju hranom kako bi se smanjio prijenos prljavštine i mikroba koji se mogu nalaziti na kori voćke." I dok prljavština može biti vidljiva, Sims kaže da zaostali pesticidi ili mikrobi poput salmonele ili kampilobaktera nisu nužno vidljivi, a mogu prouzročiti bolesti koje se prenose hranom. "Zbog toga sve namirnice treba prati prije jela, čak i one organske koje gulite.
"Kore banane ili avokada i drugog voća s debelom vanjskom površinom jednako su osjetljive na bakterije kao i mekše voće i povrće s nježnijom korom", rekao je Trevor Craig, stručnjak za sigurnost hrane i korporativni direktor tehničke obuke iz Microbac Laboratories koji kaže i da je američka agencija za hranu i lijekove na kori avokada lani pronašla listeriju i salmonelu, prenosi Večernji list.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare