Danas se u kafićima rijetko poslužuje domaća turska kava i uglavnom se pije kod kuće.
Za tursku kavu na početku voda ne treba zakipjeti. U džezvi se voda zagrijava do pred vrenje pa se uklanja sa štednjaka. Dio vode ulijeva se u šalicu, a u ostatak se dodaje kava (po jednu bogatu žličicu za svaku šalicu ili više ako su šalice veće ili volite vrlo jaku kavu), piše Espreso.
Promiješajte da nema grudica pa vratite na vatru i kad naraste do ruba džezve ponovo sklonite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruć štednjak i ostavite da provri. Sklonite sa štednjaka, pričekajte nekoliko sekundi i dodajte žličicu hladne vode. Tada je kava spremna za posluživanje.
Osnovne pogreške kod pripreme kave
- Previše miješanja ubija ukus
- Kada ostavite da se nekoliko puta podigne do vrha džezve, to uništava pjenu i mijenja ukus kave
- Miješanje nakon što je kava zakuhana, provrela i uklonjena sa štednjaka, također će promijeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka
- Ako se kava zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuhavanja kave
- Probajte i uvjerit ćete se koliko je ukus drugačiji i bolji, prenosi Net.hr.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!