Postoji više od jednog načina prženja jaja
Ako mislite da je ispravan način prženja jaja da ga samo bacite na tavu, varate se. Postoji nekoliko načina, a sve ovisi o tome što vam se u kojem trenu jede.
Ako želite nešto začinjeno, dno tave prekrijte maslinovim uljem te zagrijte na srednjoj temperaturi. Kada je ulje toplo dodajte začine koje želite i na to razbijte jaje. Sa žlicom grabite ulje sa začinima i polijevate po bjelanjku dok nije pečeno.
Želite tost, ali imate samo krušne mrvice? Njih lagano tostirajte na maslacu ili maslinovom ulju na srednjoj temperaturi dok ne poprime zlatno-smeđu boju. U sredini zatim napravite rupu za jaje i pržite dok bjelanjci ne pobijele. Okrenite ako želite i na kraju prelijte s malo bijelog octa.
Želite nešto mekano i nježno? Na laganoj vatri otopite žlicu neposoljenog maslaca, razbijte jaje, pokrijte tavu i čekajte da se bjelanjci stisnu, da se na žutanjku stvrdne opna i da maslac malo posmeđi, dakle, oko tri minute. Takvo jaje prebacite preko prethodno kuhane riže , rezanaca ili preko tosta s avokadom. Prelijte umakom po želji.
Ako živite na rubu u tavu od lijevanog željeza dodajte priličnu količinu maslinovog ulja te ga zagrijte na visokoj temperaturi dok ne krene ključati. Razbijte jaje, a temperaturu spustite na srednju. Odmaknite se jer će špricati. Bjelanjke polijevajte uljem i pecite dok dno jajeta ne bude hrskavo.
Želite bogat okus i teksturu? U tavu koja se ne lijepi ulijte vrhnje za kuhanje i razbijte jaja koliko želite. Temperatura neka bude između srednje i visoke i pustite da počne kuhati. Kada se bjelanjci stisnu, a vrhnje za kuhanje reducira, ugasite štednjak, poklopite i pustite još minutu da se skuha do kraja.
Nabavite tavu za koju se jaja neće lijepiti
Glatko dno takve tave ključno je za mekane kajgane, jaja na oko i hrskava pržena jaja koja se neće lijepiti na tavu.
Ako recept traži jaja sobne temperature, postoji dobar razlog
Ako vam u receptu piše da jaja moraju biti sobne temperature, to je s razlogom. Naime, hladna jaja, iako korisna u nekim situacijama, neće postići jednak volumen niti će se jednako dobro homogenizirati kao ona sobne temperature. Rezultat toga su grudice u tijestu. Stoga, prije pravljenja kolača za koji vam trebaju jaja sobne temperature, ostavite ih sat vremena van hladnjaka. Ako nemate toliko vremena, jaja stavite u posudu vruće, ali ne kipuće vode i držite 5 minuta.
Istucite snijeg, ali ne samo za kolače
Kada tučemo snijeg od bjelanjaka proteini stvaraju nove veze ok kojih nastaje gusta "mreža" u kojoj je zarobljen zrak. Ti mjehurići zraka zaslužni su prozračnost mousseva i biskvita od bjelanjaka. Ipak, snijeg ne treba ograničiti samo na deserte. Jaja slobodno istucite za palačinke ili omlete, tako će oni biti laganiji i mekši.
Jaja možete marinirati
Kuhana jaja potopite u marinadu kako biste ih temeljitije začinili nego da ih jednostavno posolite.
Postoji točan način guljenja kuhanih jaja
Ako želite lako oguliti jaja pratite ove smjernice:
Prvo, za kuhanje je bolje izabrati jaja iz dućana nego ona domaća. Drugačiji im je sastav i ova domaća, svježa teže je oguliti. Njih je bolje ostaviti za kajgane, a ova kupovna za kuhanje.
Sljedeći korak je da jaja stavite u vodu tek kada ona zavrije. To je bolja opcija nego da jaja stavite odmah i da ona stoje u toj vodi dok ona ne dođe do točke ključanja. Kako vam se jaja ne bi razbila dok ih stavljate u vrelu vodu, polako ih spustite žlicom i onda smanjite temperaturu, dovoljno da voda pomalo kuha, a ne da jako vrije.
Namjestite timer. Na 7 minuta ako želite čvrst, ali još uvijek pomalo tekuć žumanjak, a na 10 minuta kao želite potpuno kuhan žumanjak.
Nakon toga jaja stavite u hladnu kupku na 2 do 3 minute, dovoljno da se zaustavi proces kuhanja i da ih možete držati u ruci. Naposljetku, jaja gulite pod mladom vode, to će pomoći skinuti ljusku brzo i efikasno.
Za slastice birajte velika jaja
Ako radite kekse, kolače ili kreme, birajte velika jaja. Većina recepata pisana je upravo za velika jaja i ako koristite manja, možete "zeznuti" teksturu i okus finalnog proizvoda. Ovo je posebno bitno za recepte koji traže 3 i više jaja, a posebno za deserte u kojima je bitna struktura, piše
Bon Appetit.