Ako ga se nepravilno skladišti, luk može struliti, proklijati, omekšati i pustiti tekućinu nimalo ugodnog mirisa.
Prvo i osnovno, luk treba držati na mračnom, hladnom i suhom mjestu.
Vlaga i svjetlost recept su za plijesan i klijanje zato luk treba držati u velikoj, prozračnoj posudi. Uz to, treba ih skloniti sa sunca i staviti u hladnu, ali ne ledenu prostoriju u kojoj je dobra cirkulacija zraka. Osim toga, nikako ne bi smjeli biti odmah do krumpira, jer to nikako nije dobra kombinacija, omekšat će i pustiti tekućinu.
Luk može stajati i do godinu dana ako ga se drži na temperaturi od -1 do 10 stupnjeva Celzijevih. Na temperaturama višim od toga mogu potrajati nekoliko tjedana.
Gdje držati narezani luk?
Ako vam je ostalo nasjeckanog luka njega obavezno treba spremiti u hladnjak, ali u posudici u koju ne ulazi zrak. Tako može stajati tjedan dana. Najbolje bi bilo da koristite staklenu posudu jer će se miris uvući u plastiku, a ovako ćete spriječiti oksidaciju i smrad. Luk možete spremiti i u škrinju dok god ga mislite kasnije termički obraditi. Tako zaleđen može stajati i nekoliko mjeseci.
Poriluk i mladi luk nešto je drugačiji. Prije nego ga stavite u hladnjak odvojite svaki i omotajte ga u vlažni papirnati ručnik te ga stavite u papirnatu vrećicu ili u posudu u koju ne ulazi zrak. Osim toga, prije nego ga omotate u papirnati ručnik, uklonite bilo kakve sluzave ili uvenule dijelove, piše Bon Appetit.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!