Ako volite mliječne proizvode, sirutka vam nije strana. To je tekućina koja ostaje nakon procesa sirenja mlijeka, a za kozju sirutku kažu da ima posebno pozitivna svojstva.
Prema usmenoj predaji, kozja sirutka se koristi stoljećima. Za jačanje imuniteta i protiv umora navodno ju je preporučivao i Hipokrat.
Sadrži i aminokiselinu leucin koja čuva mišićnu masu i pridonosi bržoj regeneraciji.
Sirutka nastaje u procesu odvajanja mlijeka i skute. Neka istraživanja pokazuju da kozja sirutka pomaže kod mršavljenja, jača kosti, a mogu je konzumirati i djeca. Osobito mlađi ljudi, za koje se kaže da se često bore s alergijama pa zbog proteina kazeina ne podnose kravlje mlijeko. U usporedbi s kravljim mlijekom, kozje mlijeko sadrži znatno manje ovog proteina.
Preporučuje se popiti šalicu kozje sirutke natašte. Sportašima i osobama koje redovito vježbaju preporuča se i kozja sirutka nakon treninga. Treba napomenuti da osobe koje imaju problema s bubrezima ne bi smjele konzumirati kozju sirutku u velikim količinama zbog visokog udjela proteina, dobro je posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom prije redovitog uvrštavanja u jelovnik.
Konzumacija ove tekućine navodno poboljšava opće stanje, a prije svega dobro djeluje na pluća. U prošlosti su neki smatrali da može smanjiti masnoću jetre, naravno, uz pažljiv odabir prehrane. Sama kozja sirutka neće riješiti problem, stoga je potrebno promijeniti način prehrane – izbaciti prerađevine i masnu hranu te povećati unos proteina. Kozja sirutka ne smije se piti dulje od dva tjedna.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!