Idealni su uvjeti za plamenjaču krastavaca koja može uništiti kompletan rod

Lifestyle 17. srp 202406:24 0 komentara
Idealni su uvjeti za plamenjaču krastavaca koja može uništiti kompletan rod.
Pixabay

Visoke dnevne temperature iznad 35 stupnjeva i rosa u jutarnjim satima, najbolji su okidači za pojavu plamenjače krastavaca koja može uništiti cijelu biljku. Ipak, postoji rješenje.

Plamenjača krastavaca najznačajnija je bolest ovog povrća i može uništiti kompletan rod krastavaca, dinja te tikvica, piše Agroklub.

Iako mnogi misle da dugotrajan sušni period praćen visokim temperaturnim vrijednostima nije povoljan za razvoj ove bolesti, stvarnost je drugačija.

Korovi pogoduju pojavi bolesti

Za razliku od uzročnika plamenjače krumpira ili vinove loze, kojima temperature iznad 30 stupnjeva ne odgovaraju, plamenjača krastavaca najviše voli visoke temperature i vlagu u rosi u ranim jutarnjim satima, posebno ako su oko biljaka prisutni korovi.

Simptomi plamenjače su u pojavi okruglastih svijetlo-zelenih pjega na listovima, koje za nekoliko dana požute zbog čega izgledaju zapaljeno.

Već nakon desetak dana cijela biljka može biti zahvaćena napadom, a ako se i dogodi da se formira neki plod, on će biti vodenast na spoju s peteljkom i često deformiran.

Paziti na količinu preparata koje koristite

Ako se plamenjača pojavi pred berbu, to proizvođačima može stvoriti dodatan pritisak jer nema puno sredstava koja se mogu koristiti prije berbe i prodaje.

Zato se na terenu često vidi da se stabljike krastavaca tretiraju fungicidima i po tri puta tjedno, a sve u cilju sprječavanja pojave bolesti.

No, ako proizvođači ne paze na količine preparata koje koriste, mogu dovesti potrošače u zdravstvenu opasnost.

Postoje i organska sredstva, kao što su domaće nekuhano mlijeko, soda, jod, češnjak i crveni luk, kao i  juha od bršljana, maslačka, preslice i pirike, koja mogu spriječiti, ali i prevenirati nastanak bolesti.

Orezujte donje listove

Ako se simptomi pojave, ne treba paničariti. Simptomi će se prvo pojaviti na najrazvijenijem, donjem lišću, jer je ono prvo u kontaktu s tlom.

Najbolje što možete učiniti je da orežete te listove i iznesete ih iz vrta ili plastenika jer su oni izvor zaraze za ostalo lišće.

Odmah nakon rezidbe, potrebno je prskati fungicidima ili organskim preparatima, biljke i zemlju oko njih da se spriječe daljnje infekcije.

Najbolje bi bilo i da na površini listova stavite neku vrstu prevlake koja će sprječavati prodiranje gljivica u listove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!