Saznajte koje namirnice nazivamo prirodnim probioticima i koja je hrana najbolja protiv nadutosti i zatvora.
Zdrava crijeva ključ su jakog imuniteta, dobrog raspoloženja i lijepog tena.
Upale i razni oblici poremećaja gastrointestinalnog trakta ometaju pravilno funkcioniranje ovog organa.
U slučaju bilo kakvih problema s crijevima, apsorpcija mnogih hranjivih tvari također je poremećena, što dovodi do nedostatka vitamina i minerala.
Osim toga, crijevni mikrobiom odgovoran je za sintezu nekih vitamina, poput B vitamina, te za proizvodnju serotonina, hormona sreće, piše Krstarica.
Prirodan način da zaštitite zdravlje crijeva jest pravilna prehrana, a ove namirnice u tome najviše pomažu…
Zeleno povrće
Dobre su sve vrste kupusa, uključujući kineski, špinat, celer, rikolu, lišće i korijen maslačka, blitvu…
Sve ove namirnice odlični su prebiotici.
Prebiotici su vrlo važni za zdravu crijevnu mikrobiotu koja je ključna za dobar imunitet, opće zdravlje organizma i optimalnu razinu energije.
Osim toga, zeleno povrće bogato je vitaminom C i klorofilom, snažnim antioksidansima i drugim vrijednim hranjivim tvarima. Gruba vlakna doprinose pokretljivosti crijeva, štite od zatvora, čiste crijeva i oslobađaju tijelo od viška kolesterola.
Mahunarke i žitarice
Smeđa, divlja i crvena riža, heljda, kvinoja, ječam i proso, kao i leća, grah, slanutak, lanene sjemenke, chia i sezam pružaju našem tijelu obilje minerala, aminokiselina i vitamina.
Što više hrane u prehrani sadrži topiva i netopiva (gruba) vlakna, crijeva će bolje funkcionirati.
Voda i čaj nisu isto
Važno je znati da čaj, kava, sokovi i gazirana pića ne samo da ne mogu zamijeniti vodu, već, naprotiv, izazivaju još veću dehidraciju.
Samo čista voda je korisna. Ako volite različite arome, možete joj dodati listove mente, svježe bobice ili krišku limuna.
Voda
Tekućina je neophodna za normalno funkcioniranje crijeva.
Kad hrana bogata netopivim vlaknima upije vodu, ona nabubri i u takvom stanju „klizi“ kroz crijeva, praktički ih čisteći od ostataka hrane, štetnih patogena i sl.
Još jedno važno svojstvo vode jest njezina sposobnost da daje elastičnost tkivima.
Nije tajna da je ljudsko tijelo 80 posto voda, pa bez nje tkiva postaju suha i „žilava“.
Adekvatna hidratacija omogućava zidovima crijeva da se lako rastežu i skupljaju, čime ih štiti od oštećenja.
Fermentirana hrana
Obogatite jelovnik hranom bogatom probioticima – mikroorganizmima koji održavaju zdravu ravnotežu mikrobiote u crijevima.
Ovi proizvodi uključuju svu fermentiranu hranu: kiseli kupus, jabučni ocat, miso juhu, kisele krastavce, kombuchu i druge.
Fermentirana hrana povećava ravnotežu prijateljskih bakterija u mikrobioti, što pomaže zaustaviti razmnožavanje patogena u crijevima.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!