Oglas

Kad upotrijebiti oštro, a kad glatko brašno?

author
N1 Info
03. tra. 2021. 16:42
brašno, jaja, kolači, kruh, pečenje
Pixabay | Pixabay

Čak i oni koji se mogu pohvaliti vrsnim kulinarskim vještinama, ponekad zastanu nad pitanjem koji tip brašna upotrijebiti kako bi krajnji rezultat bio savršen. Pšenično brašno tradicionalno se koristi u pripremi različitih kolača i keksića, a općenito ga dijelimo na glatko i oštro. Iako su lišena večeg dijela vitamina i minerala, prednost im je što su idealna za pečenje.

Oglas

U vizualnom smislu, razlika između glatkog i oštrog brašna uistinu je mala, no ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna kako biste u konačnici bili zadovoljni rezultatom.

Za razvučeno tijesto poput bučnica, sirnica i štrudli koristi se glatko brašno, kao i kod pripreme kruha i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, kolača od dizanog tijesta, prhke kolače ili pohanje, piše tportal.

Iznimka koju svi vole


I dok su za sve tipove tijesta ili slastica postavljena jasna pravila za to kakvo se pšenično brašno koristi, još uvijek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svatko ima svoj recept i neki kažu da je bolje glatko, a drugi oštro brašno. Niste li sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte eksperimentirati s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.

Oštro brašno


- kolači od dizanog tijesta

- njoki

- žličnjaci

- pohanje

- keksi

- palačinke

- koristi se za prhke kolače

- biskviti

- kuhano tijesto (princes krafne, profiteroli, ekleri)

- zgušnjavanje variva i umaka

Glatko brašno


- kruh

- peciva

- savijače

- krafne

- tjestenine

- muffini

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama