Svakome se barem jednom dogodilo da je prepunio frižider namirnicama u namjeri da ne mora svaki dan u dućan, a onda su te iste namirnice danima čamile na policama i počele propadati... Ako ne prije, onda sigurno u pandemiji kad u pojedinim periodima ni odlazak u dućan nije bio moguć.
Pandemija koronavirusa diljem svijeta je promijenila svakodnevne navike. Zbog tzv. lockdowna u brojnim zemljama bili smo ograničeni u izlascima pa ni namirnice nismo mogli kupovati tempom na koji smo navikli. S druge strane, neki ljudi oduvijek kupuju veće količine namirnica odjednom, a na dnevnoj bazi popunjavaju samo primjerice kruhom.
Donosimo vam najbolje savjete i trikove za čuvanje pojedinih namirnica koje se znaju nagomilati.
Kruh
Ako ste mislili da je kruh najbolje čuvati u frižideru, pogriješili ste. Kruh se čuva u kuhinji, čvrsto zatvoren da se ne suši i daleko od svjetla. Kutija za kruh uvijek je dobra opcija.
Ako kruh ne pojedete u roku od nekoliko dana, ostatak možete smrznuti i iskoristiti drugi put.
Krumpiri
Krumpire treba čuvati u prozračnom spremniku, poput košare, kašete ili kartonske kutije. Držite ih na hladnom, suhom i mračnom mjestu.
Banane
Banane se čuvaju također u kuhinji, na pultu. Ako ste koju načeli, spremite je u frižider.
Mlijeko
Trik da mlijeko što dulje ostane svježe, zapravo se odnosi na odabir mjesta za čuvanje mlijeka u frižideru. Ono se čuva na temperaturi od nula do 4°C kako bi se spriječilo kvarenje. Dno frižidera i stražnji dio najhladniji su dijelovi hladanjaka pa ih birajte za čuvanje mlijeka.
Domaći pečeni keksi
Svježe pečene kekse, nakon što se ohlade, spremite u zatvorenu kutiju. Između slojeva možete staviti papir za pečenje, a ubacite i šnitu kruha. Naime, vlaga iz kruha će održati kekse mekanima. Ako ipak više volite hrskave kekse, zaboravite šnitu kruha.
Vino
Vino se čuva na otprilike 15°C na mračnom mjestu pa su podrumi idealna opcija.
Naranče i drugi agrumi
Citrusi se čuvaju u mrežastoj ili izbušenoj plastičnoj vrećici u frižideru.
Luk
I luk voli stajati na mračnom i hladnom mjestu poput smočnice, tavana ili podruma. Tako može stajati i mjesec dana. Cijele komade luka spremite u mrežastu vrećicu ili košaru, nikako u plastičnu vrećicu jer će ondje brže istrunuti.
Zeleno listano povrće i svježi začini
Ove je namirnice najbolje čuvati u zatvorenim vrećicama s malo zraka. Ostavite li ih u pakiranju u kojem ste ih kupili, vjerojatno ćete ih brže baciti. Rezanu salatu je najbolje spreminiti u frižider u zdjeli, s papirnatim ručnicima, prekriveno plastičnom folijom.
Gljive
Gljive se čuvaju u papirnatoj vrećici u frižideru ili na nekom drugom hladnom i suhom mjestu.
Jagode i slično bobičasto voće
Vlaga uzrokuje plijesan pa ovu vrstu voća nikad nemojte prati ako ga ne mislite odmah pojesti. Jagode i drugo slično voće čuvajte u frižideru u spremniku koji nije potpuno zatvoren, već ima zraka.
Rajčice
Rajčice svakako držite dalje od zelenog lisnatog povrća. Nadulje će trajati ako ih držite na sobnoj temperaturi, daleko od sunčeve svjetlosti i nikako u plastici, piše Eat This.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!