Ako ste smrznute ostatke hrane držali u zamrzivaču nekoliko tjedana, možda je vrijeme da ih podgrijete, no postoji ispravan način na koji to možete učiniti, osobito ako hranu odmrzavate u mikrovalnoj pećnici.
Hranu možete odmrznuti u hladnoj vodi, a za to će vam biti potrebno 20 do 30 minuta po 0,5 kilogramu hrane. Pripazite da temperatura vode ostane ispod 5°C cijelo vrijeme.
Ako ste u žurbi, hranu možete odmrznuti i u mikrovalnoj pećnici, a većina ih ima opciju koja vam omogućava posebne postavke, ovisno o tome odmrzavate li meso ili neku drugu vrstu hrane.
Hranu možete odrznuti i kuhanjem, pri čemu se manji komadi hrane brzo zagrijavaju. Dakle, tako možete zagrijati mljeveno ili nasjeckano meso.
Ako želite hranu spremiti za kasnije, ubacite je odmah u frižider ili zamrzivač. Najveća je zabluda da će se bakterije koje se razviju dok hrana stoji na sobnoj temperaturi uništiti u zamrzivaču, pojašnjava Felicia Wu, profesorica toksikologije i procjene rizika na Sveučilištu Michigan.
“Mnogi mikrobi koji se prenose hranom mogu izdržati zamrzavanje i predstavljati problem kasnije nakon odmrzavanja, a to postaje još gore ako se hrana ne skuha dobro”, kaže Wu.
Što se tiče ponovnog zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici, još uvijek postoje kontroverze oko toga možete li koristiti plastiku. Istraživanja sugeriraju da će neke vrste plastike rastaliti prilikom zagrijavanja, pri čemu će kemikalije iz plastične posude procuriti u hranu. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) preporučuje da izbjegavate zagrijavati hranu u plastičnim posudama u mikrovalnom pećnici, osim ako nije riječ o posudama na čijim naljepnicama piše da su sigurne za korištenje u mikrovalnoj, prenosi Eat this.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!