Pijenje zelenog čaja uz obroke s visokim udjelom ugljikohidrata može biti dobra prehrambena strategija, smatraju znanstvenici iz Penn Statea. Njihova studija, objavljena u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, pronašla je antioksidans u zelenom čaju nazvan epigalokatehin-3-galat (EGCG), koji u kombinaciji s ugljikohidratima, može pomoći u regulaciji hormona gladi i zdravom metabolizmu snižavanjem glukoze u krvi.
Miševi hranjeni EGCG-om i kukuruznim škrobom imali su 50% veće smanjenje skokova šećera u krvi u odnosu na miševe koji nisu hranjeni spojem. Istraživači kažu da je jedna i pol šalica zelenog čaja dovoljna da se vide iste blagodati.
Dodajte masnoće
Istraživači kažu kako uživanje hrani bogatoj ugljikohidratima uz dodatak umjerene količine mononezasićenih masti, poput onih koju nalazite u maslinovom ulju i avokadu, može pomoći u povećanju sitosti i smanjenju ukupnog unosa kalorija. Ali neće biti korisna bilo koja mast.
Studija u časopisu Nature uspoređivala je zasitne učinke kruha posluženog s maslinovim uljem (mononezasićena masnoća) i kruha posluženog s maslacem (zasićena masnoća). Oni koji su jeli kruh s maslinovim uljem pojeli su 23% manje kruha.
A druga studija objavljena u časopisu Nutrition Journal otkrila je slične zasićujuće efekte masti zdrave za srce; sudionici koji su jeli pola svježeg avokada s ručkom izvijestili su o smanjenoj želji za jelom za 40% satima nakon toga.
Pojedite voće, ne radite sok
Ugljikohidrate ćete smanjiti iz prehrane odabirom svježe jabuke umjesto muffina od jabuka, ali nećete u potpunosti maknuti ugljikohidrate. Vjerovali ili ne, sve voće i povrće sadrži neke ugljikohidrate. U stvari, jedna jabuka ima 34 grama ugljikohidrata – više nego što ćete pronaći u dvije kriške integralnog kruha!
A budući da se, kada radite sok od jabuke, uklanjaju zasićena vlakna, šalica voćnog soka može donijeti više štete nego koristi. Istraživači s Harvard School of Public Health otkrili su da su ljudi koji su svakodnevno konzumirali jednu ili više porcija voćnog soka povećali rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 za čak 21%.
A druga studija u časopisu Nature otkrila je da su tekući ugljikohidrati za 17% manje zasitni u odnosu na čvrste ugljikohidrate. Općenito je pravilo: jedite, ne pijte svoje voće.
Čekajte vrijeme večere
Jedenje ugljikohidrata navečer ima strašno lošu reputaciju kod ljudi koji žele smršavjeti. No, zapravo postoji sve više istraživanja koja sugeriraju da je jedenje ugljikohidrata za večeru korisno.
Jedno istraživanje u časopisu Obesity stavilo je dvije skupine muškaraca na identičnu dijetu za mršavljenje. Pola skupine je jelo ugljikohidrate tijekom dana, a druga polovica je navečer pojela većinu ugljikohidrata. Rezultat? Ljudi koji su navečer jeli ugljikohidrate izgubili su 27% više tjelesne masnoće i osjećali su se 13,7% sitijima od onih na uobičajenoj prehrani.
Štoviše, upalni markeri smanjili su se 27,8% kod onih koji su navečer jeli ugljikohidrate u usporedbi sa samo 5,8% u standardnih dijeta. Uz to, nedavna istraživanja povezala su povećani gubitak kilograma s doručcima s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom proteina.
Jedite “otporni škrob”
Jedna porcija tjestenine može manje utjecati na vašu kilažu ako je stavite u hladnjak prije jela. Pad temperature mijenja prirodu škroba u nešto što se naziva “otporni škrob”. To znači da se vaše tijelo mora više potruditi da bi ga probavilo.
Hladna tjestenina po strukturi je bliža prirodno otpornom škrobu koji se nalazi u leći, grašku, grahu i zobenim pahuljicama, a koji prolazi kroz tanko crijevo netaknut, čineći vas dulje sitima.
Jedno je istraživanje pokazalo da je uključivanje rezistentnog škroba iz smeđeg graha u večernji obrok povećalo prisutnost hormona sitosti za 51%, a potisnulo je hormone gladi za 15%.
Prvo vježbajte
Ako se oznojite prije nego što pojedete, brže ćete ući u uske traperice. Zašto? Prema nekim studijama, vježbanje natašte – drugim riječima, prije doručka – može sagorjeti gotovo 20% više masti u usporedbi s vježbanjem kada ste siti.
Zašto? Jednom kada unesete kalorije, razina inzulina raste, što, prema istraživačima, može suzbiti metabolizam masti i do 22%. Ako pojedete zdjelu žitarica ili popijete kavu s mlijekom treningom sagorijevate taj glikogen. Ali ako vježbate na tašte tijelo prvo sagorijeva masti, piše Eat this.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare