Kako očuvati začinsko bilje prije nego ono uvene?

Lifestyle 22. kol 202108:37 0 komentara
spices, začini, začin, začinsko bilje,
Pixabay/Ilustracija

Tko god je posadio začinsko bilje, sigurno je poželio imati prirodnu ljekarnu ili uvijek spremne začine za dodavanje u jelo nadohvat ruke.

Ako ste ga i vi posadili, a ne možete ga koristiti zbog njegove arome tim tempom kojim sazrijeva, vjerojatno se pitate što ćete sa svim tim biljem!

Prije nego li zaključite kako je vrijeme začinskog bilja završilo s prvim jesenskim mrazom, postoji više metoda očuvanja začina.

Na taj ćete način uvijek imati spremno bilje u kuhinji.

Sušenje začinskog bilja

Osim što se mogu koristiti u svježoj varijanti, začini su vrlo korisni u kuhinji u sušenom obliku.

Jednostavno se mogu osušiti i takvi će potrajati više mjeseci, stoga je ova metoda konzerviranja korisna ako imate bogat začinski vrt i ne stignete konzumirati sve biljke dok su svježe.

Najbitnije je odlučiti koju metodu sušenja želite koristiti za koju vrstu: Sušenje na zraku ili u pećnici.

Smrzavanje

Kalup za led idealan je za očuvanje začinskog bilja.

Jednostavno ubacite usitnjene začine u kalup s vodom i zamrznite. Prilikom kuhanja samo ubacite koju kockicu u jelo.

Začinsko bilje također možete usitniti i zamrznuti u namjenskim vrećicama. Kada ga želite iskoristiti, otrgnite komadić.

Čuvanje u ulju

Umjesto vode, možete koristiti i ulje kako biste zamrznuli začinsko bilje.

Neka ono bude kvalitetno ekstradjevičansko maslinovo ulje koje ćete uliti u kalup za led te u njega uroniti usitnjene začine.

Ova je metoda izvrsna ako preferirate slana jela u koja ne želite dodavati previše vode.

Čuvanje u soli

Sol će poprimiti okus i miris začinskog bilja.

U steriliziranu staklenku prvo stavite debeli sloj krupne soli, posipajte začinskim biljem, koje opet zatrpajte slojem soli i tako naizmjence dok ne završite s debljim slojem soli, piše Living.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!