Obična ili slatka naranča vrsta je omiljenog voća koje najčešće cijedimo u sok, jedemo sirovo ili koristimo za pripremu slastica, ali naziv nije garancija da ćemo uvijek dobiti sočnan zalogaj.
Seviljske naranče su pak gorče, a naranče Valencija se najčešće koriste u proizvodnji sokova, piše Pun kufer.
Jedan od načina na koji možete prepoznati sočno voće je taj da ga primite u ruku i osjetite težinu – što je teža za svoju veličinu, naranča će biti sočnija. One koje se čine suviše lagane mogu biti suhe. Čvrsta naranča jarke boje također može biti dobar odabir, a izbjegavajte mekane plodove ili one s vidljivim oštećenjima. Pomirišite ih – one koje mirišu zrelo također su dobri kandidati.
Detalj koji će vam olakšati potragu za sočnim narančama je ispupčenje koje se nalazi na donjoj strani – suprotno od peteljke: birajte one plodove koji ga imaju. Tako barem kažu bake koje znaju više o narodnim mudrostima. Još je jedna od teorija da su slađe naranče s većom rupicom – odnosno “pupkom”. U svakom slučaju, kupujete li naranče na tržnici, najbolje je zamoliti prodavača neka vam da koju krišku na kušanje.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!