S lubenicom, omiljenim ljetim osvježenjem - oprezno, čak i ako je stajala u frižideru!
Lubenica može ostati svježa i do dva tjedna ako je cijelu stavimo u hladnjak. No, malo tko ga ima prostora držati je u hladnim uvjetima.
Nakon rezanja lubenicu je najbolje čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, a idealna temperatura je 4 stupnja. Tada lubenica može zadržati svježinu između tri i pet dana, prenosi Krstarica.
Kako prepoznati ustajalu lubenicu?
Lubenicu koja je “pri kraju” može se prepoznati već na prvi pogled.
Kad je kupujete, pazite da na kori nema vidljivih oštećenja ili tamnih mrlja.
Ako je lubenica izrezana i čuvana u hladnjaku, svaki put provjerite je li svježa prije posluživanja. “Meso” lubenice treba biti čvrsto i hrskavo. Obratite pažnju na dno posude u kojoj je bila – ako primijetite da je sok postao sluzav, ta lubenica više nije za jelo.
Kako biste provjerili svježinu, pažljivo pomirišite kriške lubenice. Ako je svježa, ima ugodan, blag i sladak miris. Ako miriše kiselo, neugodno, najbolje ju je baciti.
Ako još niste sigurni, možete je i kušati. Ako je kisela ili osjetite neugodan okus u ustima kada progutate lubenicu, više nije za jelo.
Jeste li pokvarili želudac ustajalom lubenicom?
Ako ste pogriješili i pojeli lubenicu koja je još bila ustajala, ovo su simptomi želučanih tegoba:
- grčevi i bolovi u trbuhu
- proljev – česta, mekana ili vodenasta stolica
- mučnina i povraćanje
- temperatura – povišena tjelesna temperatura, pojačano znojenje, drhtavica
- glavobolja
- slabost
Simptomi su najčešće uzrokovani bakterijama koje se razvijaju na pokvarenoj hrani, poput salmonele, Escherichie coli ili listerije. Ako su simptomi izrazito jaki, potražite pomoć liječnika.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!