Gljive su izuzetno popularne. Lako se uzgajaju te su ukusne, niskokalorične i imaju visok sadržaj vitamina, vlakana i proteina.
Dobro se slažu s ostalim sastojcima, prijaju kuhanje i pržene, ali se bez ustručavanja mogu jesti i sirove.
Gljive su dostupne u supermarketima tijekom cijele godine, a zbog brojnih varijanti (velikih, malih, bijelih ili smeđih) koje se mogu naći na policama s povrćem, ponekad se možete zabuniti koje kupiti, prenosi Fenix magazin.
Koja je točno razlika između primjerice bijelih i smeđih gljiva?
Izgled, okus i tekstura
Najuočljivija razlika je boja. Bijele gljive imaju svijetlu površinu krem boje i bijele lamele ispod glave. Smeđe gljive su smeđe do tamnosmeđe.
Lamele su im također bijele, ali samo u početku. Što dalje gljive sazrijevaju, lamele postaju tamnije.
Bijele i smeđe gljive općenito imaju sličan okus, ali postoje suptilne razlike u okusu. Smeđe često imaju intenzivan okus gljiva, s jakim zemljanim
notama, dok je okus bijelih gljiva često delikatniji i manje izražen.
Dvije se sorte razlikuju i po teksturi. Bijele gljive obično su nježne i imaju tanju kožu. Za usporedbu, smeđe gljive su nešto tvrđe zbog manjeg
udjela vode.
To znači da traju dulje i manje se skupljaju kad se kuhaju od bijelih gljiva.
Postoje i druge razlike i sličnosti osim boje, teksture i okusa.
Hranjive tvari
U osnovi, dvije vrste gljiva ne razlikuju se u sadržaju hranjivih tvari.
Prema južnotirolskom savjetovalištu za potrošače, bijele i smeđe gljive bogate su vitaminima B skupine, mineralima i biljnim
bjelančevinama.
Također sadrže vrlo malo kalorija.
Uporaba
I bijele i smeđe gljive pokazuju male razlike u uporabi. Obje vrste se mogu podjednako koristiti u umacima, pržena kao prilog ili kao preljev za salate ili sendviče.
Cijena
Međutim, smeđe gljive obično su skuplje od bijelih gljiva. To je zbog njihovog sporijeg rasta. Prema Potrošačkom centru Južnog Tirola, prinos žetve je stoga manji, što dovodi do viših cijena u usporedbi s brže rastućim bijelim gljivama.
Savjet
Bez obzira na boju, gljive se preporuča kupovati između lipnja i listopada kada su u sezoni i lokalno uzgojene.
Osim toga, preporučljivo je tražiti organske proizvode kako bi se izbjegla uporaba kemijsko-sintetskih pesticida. Ili jednostavno možete sami uzgojiti svoje gljive, a zatim ih možete brati tijekom cijele godine. Sada postoje razni dobavljači koji prodaju gotove setove za uzgoj gljiva.
Uzgajajte vlastite gljive
Ako želite preuzeti uzgoj svojih bijelih ili smeđih gljiva u svoje ruke i postati uzgajivač gljiva: Amazon nudi setove za uzgoj gljiva.
Prema proizvođaču Hawliku Pilzbrutu, uspjeh je zajamčen čak i bez predznanja ili zelene površine .
Gljive trebate uzgajati na temperaturama između 12°C i 18°C; podrum je najprikladniji za to.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!