Krumpir je glavna namirnica u mnogim kulturama. Osim što je bogata kalijem, izvrstan je izvor ugljikohidrata i vlakana.
Pravilno skladištenje može krumpiru produžiti vijek trajanja i spriječiti nepotrebno bacanje, a Healthline donosi koje su najbolje tehnike za to.
Čuvajte ga na hladnom mjestu
Temperatura skladištenja ima značajan utjecaj na trajanje krumpira. Čuvanje krumpira na hladnom mjestu pomaže usporiti njegovo klijanje i održava sadržaj vitamina C u njemu.
Čuvajte ga podalje od svjetlosti
Čuvanje krumpira u mraku sprječava da pozeleni i razvije visok sadržaj solanina, koji može uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev ako se konzumira u velikim količinama.
Nemojte ga čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču
Sirovi krumpir ne treba držati u hladnjaku jer niske temperature povećavaju količine reducirajućih šećera i čine ih kancerogenijima kada se prže ili peku. Također se ne smije zamrzavati jer će nakon odmrzavanja postati kašast i smeđ.
Stavite ga u otvorenu zdjelu ili papirnatu vrećicu
Kako bi vam krumpir dulje trajao, držite ga u otvorenoj zdjeli, papirnatoj vrećici ili drugoj posudi s otvorima za ventilaciju. To pomaže u sprječavanju nakupljanja vlage, što dovodi do kvarenja.
Ne perite ga prije spremanja
Krumpir će trajati mnogo duže ako ostane suh tijekom skladištenja i ne pere se dok nije spreman za upotrebu. Pranje otopinom soli ili octa može pomoći u uklanjanju više ostataka pesticida nego sama voda.
Držite ga podalje od drugih proizvoda
Čuvajte krumpir podalje od proizvoda koji sazrijevaju, osobito banana, rajčica i luka, zato što plin etilen koji ispuštaju može ubrzati klijanje krumpira.
Domaći krumpir osušite prije spremanja
Svježe ubrani krumpir treba nekoliko tjedana “sušiti” na toplijim temperaturama i visokoj vlažnosti kako bi se omogućilo da koža zadeblja i mrlje zacijele. To pomaže produljiti njihov vijek trajanja.
Čuvajte sirove kriške u vodi do jednog dana
Sirovi krumpir poprimi smeđu ili sivu boju kada je izložen zraku pa ga treba brzo skuhati ili pohraniti u vodi do upotrebe. Ako ih držite dulje od jednog dana nakon pripreme, izvadite ih iz vode, vakumirajte i čuvajte u hladnjaku.
Kuhane ostatke čuvajte u hladnjaku tri ili četiri dana
Kuhani krumpir može se čuvati u hladnjaku do četiri dana. Proces hlađenja povećava stvaranje rezistentnog škroba, koji ima manji utjecaj na razinu šećera u krvi i potiče rast zdravih crijevnih bakterija.
Čuvajte kuhane ostatke u zamrzivaču do jedne godine
Ostaci kuhanog krumpira mogu se čuvati u zamrzivaču do godinu dana. Čuvajte u hermetički zatvorenim spremnicima za očuvanje kvalitete i odmrznite preko noći u hladnjaku prije upotrebe.
Kako izabrati najbolji krumpir
Svježi i zdravi krumpiri najduže traju, stoga potražite čvrste glatke bez mrlja ili klica. Razmislite o isprobavanju plavih ili ljubičastih varijanti jer sadrže visoke razine antioksidansa.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!